HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Kovászos uborka, hordós káposzta

t: 14213

Kovászos uborka, hordós káposzta

Talán nem is létezik széles e hazában olyan ember, aki ne szívesen fogyasztaná egyiket, vagy másikat sültekhez, pörköltekhez, vagy akár önmagában is csak úgy nassolás képen. Nyári melegben egy hűtőből kicsent kovászos uborkánál nincs szomjoltóbb, és olyan vitamindús csemege is kevés van a világon, mint a mi hordós káposztánk. Kisgyermek kortól idős korig nem csak, hogy bátran fogyaszthatjuk, hanem még ajánlatosnak is tartják azt, táplálkozás tudománnyal foglalkozó orvosaink.

Elkészítésük házilag egyszerű, olcsó és nem igényel nagy pancsolással járó előkészületeket. Hűtőszekrényben könnyen és huzamos ideig tárolhatók.
Sajátítsuk el hát készítésüket!


Kovászos uborka: (5 literes üvegben történő eltételéhez)

Hozzávalók:

2-2,5 kg egyforma nagyságú uborka (nem salátának való)
2 gerezd megtisztított fokhagyma
15 dk konyhasó
2 gr timsó (patikából vásároljuk)
1 szelet szárítotott kenyér (tüllzacskóban)
1 csomag kapor (virágzásban a legízesebb)

Elkészítése:

Először elkészítjük a felöntő levet. Kb. három liter vízben felforralunk 15-20 dkg konyhasót és 2 gr timsót, majd a tűzről levéve hagyjuk langyosra lehűlni. Amíg a felöntő lé lehűl, addig az uborkákat átválogatjuk, száraiktól megszabadítjuk és tűvel az oldalukat, megszurkáljuk. Az uborkákat tiszta hideg vízben műanyag sörtéjű kefével átdörzsöljük, majd konyharuhán hagyjuk lecsepegni.

Kimosott, 5 l-es széles szájú üvegbe az uborkákat elhelyezzük, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a kaprot közéjük tűzdeljük, majd a langyos lével felöntjük, oly módón, hogy a lé az uborkákat legalább két újnyi magasan fedje.
A szárított kenyérszeletet kössük tüllzacskóba, vagy orvosi gézbe és helyezzük azt az üveg tartalmának tetejére, majd az üveget fedjük le egy kistányérral.
Lehetőleg napsütötte helyen 4-5 napi érlelés után a kenyeret zacskóstól eltávolítjuk, majd az üveget celofánnal, lezárjuk, és hűtés után fogyasztjuk. Huzamosabb ideig a kovászos uborkát úgy tárolhatjuk, hogy a levébe egy késhegynyi szalicilt, és egy kávéskanál 20%-os ecetet keverünk. Ez esetben még a karácsonyi asztalra is kerülhet e finom csemegéből.


--------------------------------------------------------------------------------

Savanyú káposzta (5 l-es edényhez méretezve)

Gyorsan egyszerűen, egyéni ízlés szerint készíthetünk akár nyáron is, sok C-vitamint tartalmazó savanyúságot üvegben, vagy savanyító kerámia edényben.
A nyári káposzták magas víztartalmát csökkenthetjük, ha a káposztafejeket hűvös kamrában 3-4 napig pihentetjük.
A savanyításhoz a 1,5 kg súlyú, hibátlan káposztafejek a legalkalmasabbak, melyből kb. 1 kg savanyú káposztát készíthetünk.

Hozzávalók:

3 kg kb. két fej káposzta
6 dk konyhasó
2 csomag kapor
1 db sárgarépa karikázva
2 db csöves pirospaprika
1 kiskanál köménymag
3-4 db babérlevél
1 kiskanál feketebors
1 kiskanál mustármag
2 fej vöröshagyma felkarikázva

Elkészítése:

Szedjük le a káposzta fedő leveleit a hibás barnuló levelekkel együtt. Vágjuk félbe vagy negyedekre a fejeket és gyalun, vagy éles késsel szeleteljük egyenletes csíkokra. (A torzsát is vágjuk bele, mert ebben található a legtöbb C-vitamin.) Műanyag tálban a felszeletelt és besózott káposztát néhány óráig állni hagyjuk.
Széles szájú üveg, vagy kerámia edény aljára sót szórunk, majd erre a káposztát és az ízesítő szereket rétegezve rárakjuk, soronként jól lenyomkodjuk. A tetejét falapkával leszorítjuk, de levet nem öntünk rá.

Amíg forr, a tetejét szabadon hagyjuk. Az erjedés során a káposzta bőséges levet ereszt, ami időnként felhabzik. A habból később nyúlós, nyálkás réteg keletkezik. Ezt a réteget rendszeresen távolítsuk el.
Az erjedés 20-25 °Cfokon 3-4 nap alatt beindul és 10-12 nap múlva, befejeződik. Az edény száját ekkor letakarjuk, hűtőszekrényben, vagy hűvös helyen tároljuk. A jól elkészített savanyú káposzta önmagában is kiváló csemege. (forrás: www.lakberendezes.hu)

2005.08.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok