HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Levesek és előételek > Levesfortélyok

t: 2816

Levesfortélyok

SZALONNÁS BURGONYAKRÉMLEVES

80 dkg burgonya
2 kis zeller
arasznyi póréhagyma
1 vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1 l húsleves

őrölt bors
1 kiskanál majoránna
1 dl tejszín
10 dkg húsos szalonna

A burgonyát és a zellert meghámozzuk, megmossuk és egycentis kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a hagymát lehéjazzuk és finomra aprítjuk. A vajat megforrósítjuk és a hagymát megfuttatjuk rajta. Ezután a burgonyát és a zellert is beleszórjuk, egy kissé megpároljuk, majd a levessel felengedjük. Megsózzuk, a borssal és a majoránnával fűszerezzük, majd puhára főzzük (kb. 20 perc). Ezután merülőmixerrel pépesítjük, és a pórékarikákat beleszórva még 10 percig főzzük. Közben a szalonnát apró csíkokra vágjuk, zsírját ki-sütjük. A levest a pörccel díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Italajánlatunk: száraz fehérbor
(Csopaki szürkebarát ’02)
____________________________________________________________________________________

ZÖLDSÉGLEVES ÁRPAGYÖNGGYEL

10 dkg árpagyöngy
8 dl zöldségleves
(leveskockából is jó)
1 vöröshagyma
3 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
2 evőkanál vaj
2 dl tejszín

őrölt bors
1 evőkanál felaprított
metélőhagyma

Az árpát megmossuk, lecsepegtetjük, majd a levessel leöntve egy éjszakán át hagyjuk puhulni. Másnap a hagymát lehéjazzuk és felaprítjuk. A répát és a gyökeret megtisztítjuk, az almareszelőn lereszeljük. A forró vajon először a hagymát megfuttatjuk, majd a zöldségeket is rádobjuk. Állandóan kevergetve megpároljuk, az árpát a levével együtt hozzáadjuk. Ezután még 5-10 percig főzzük, közben a tejszínt kemény habbá verjük. A levest megsózzuk, a borssal fűszerezzük, a tűzről lehúzva a tejszínt lazán belekeverjük. A finomra vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 25 perc + az árpa áztatása
Egy adag: 1260 kJ/300 kcal
Italajánlatunk: száraz fehérbor
(Neszmélyi cserszegi fűszeres ’03)
____________________________________________________________________________________

SÁRGARÉPÁS BURGONYAKRÉMLEVES

1 vöröshagyma
1 kis zellergumó
2 sárgarépa
40 dkg burgonya
4 evőkanál Rama margarin
8 dl zöldségleves
2 dl tej

őrölt bors
reszelt szerecsendió
1 dl tejszín
1 csokor metélőhagyma
2 szelet szendvicskenyér

A hagymát lehéjazzuk, és felaprítjuk. A zellert, a répát és a burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk. A margarin felét megforrósítjuk, és a hagymát megfuttatjuk rajta. A zöldségeket is rádobjuk, átforgatjuk, majd a levessel és a tejjel felengedjük. Amikor minden puhára főtt (kb. 15 perc), merülőmixerrel pépesítjük. Megsózzuk, a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük. A tejszínt óvatosan belekeverjük, ettől lesz igazán szép selymes a színe. A metélőhagymát megmossuk, felaprítjuk. A kenyérszeleteket kis kockákra vágjuk és a maradék margarinon aranysárgára pirítjuk. A levest a pirított kenyérkockákkal és a metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 2790 kJ/665 kcal
Italajánlatunk: száraz fehérbor
(Pannonhalmi chardonnay ’03)
(forrás: Konyhamagazin)

2005.03.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
SÁRGARÉPÁS BURGONYAKRÉMLEVES
SÁRGARÉPÁS BURGONYAKRÉMLEVES
ZÖLDSÉGLEVES ÁRPAGYÖNGGYEL
ZÖLDSÉGLEVES ÁRPAGYÖNGGYEL
SZALONNÁS BURGONYAKRÉMLEVES
SZALONNÁS BURGONYAKRÉMLEVES

Legfrissebb magazinok