HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Szabadtűzön > Óvakodjunk a nyári főzőcskénél - az ÁNTSZ javaslatai

t: 2813

Óvakodjunk a nyári főzőcskénél - az ÁNTSZ javaslatai

Az okok egy része a gondatlan bevásárlásra vezethető vissza, a többi pedig az ételkészítés és -tárolás higiénés szabályainak megsértésére. Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének ügyfélszolgálati irodavezetője, Rózsahegyi István néhány tanáccsal szolgál, hogyan kerülhető el a gyakran kellemetlen megpróbáltatásokkal járó baj.

Már a boltban ügyelni kell arra, hogy a kiválasztott élelmiszer érzékszervileg kifogástalan legyen. Ne szégyelljük: a hentes által becsomagolt, a pult mögül bármilyen szépnek tűnő húst például bontsuk ki és szagoljuk meg. Az illat sok mindent elárul. Ha előre csomagolt árut vásárolunk, mindig ellenőrizzük a címként megjelölt minőség-megőrzési határidőt. Előfordulhat, hogy "véletlenül" éppen erre a jelzésre van ragasztva valamilyen más címke (például poharas tejtermékeknél), akkor nyomban tegyük vissza, hiszen a fogyaszthatósági időn túl már elszaporodhatnak a romlást okozó, egészségre ártalmas mikrobák.

Bevásárló kocsinkba mindig szakosítva tegyük bele az árut, vagyis ne halmozzuk egymásra a nyers húsos csomagokat, a tejet és tejterméket, a pékárut, a zöldség- és gyümölcsféléket. A tisztítatlan nyersanyagok mikrobákat tartalmaznak. Ma már kaphatók olyan fóliás hűtőtáskák, amelyek a bolttól hazáig megtartják a hűtővitrinből kivett termékek hőmérsékletét, ne sajnáljuk értük a pénzt.

Odahaza főzzük-süssük meg alaposan az ételt, ezzel sok kellemetlenségnek vehetjük elejét, hiszen a hőhatás elpusztítja az egészségre veszélyes kórokozókat. Legtöbbször az is elegendő, hogy az étel teljes mennyiségében felforrjon, vagy legalább néhány percig elérje a 75 ºC-t. Az egészben készülő baromfi vagy más nagy húsok esetén ügyelni kell arra, hogy belsejük is alaposan süljön-főjön át.

A nyári megbetegedések közül a legtöbben a szalmonellás fertőzéstől tartanak. A szalmonella baktérium szaporodásához idő, és hűtés nélküli tárolás szükséges, tehát a gyorsan lehűtött, és hűtőszekrényben tárolt ételekben a baktérium egyáltalán nem szaporodik És savanyú vegyhatású, vagyis citromlével, ecettel készült ételekben sem életképes. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy a szalmonella baktériumok sokszor nem a nyersanyaggal, hanem utólagos fertőzésként nem kellően tisztított evőeszközökkel, edényekkel, konyhai textíliákkal, vagy akár a kezünkről kerülnek az ételbe. Ezért konyhai munka közben a gyakori kézmosás elengedhetetlen.

Nyári hónapokban gyakoriak a kerti rendezvények, grill-partik, bográcsozások. Nem tanácsos a melegben gyorsan romló, esetleg tojással készült ételeket, majonézes salátákat, krémes süteményeket kínálni vendégeinknek. Ezeknél az ételféleségeknél a fő kockázatot az jelenti, hogy gyakran nincs lehetőség hűtött tárolásra. Ügyelni kell arra, hogy a meleg ételek hőmérséklete a parti egész ideje alatt 60 ºC fölött legyen. Ilyenkor kedvenceink, kutyánk, macskánk is ott sündöröghetnek körülöttünk. Ne feledjük: érintésükkel, megsimogatásukkal is veszélyes kórokozók kerülhetnek kezünkre és onnan az ételbe még akkor is, ha az állat nem beteg. (forrás: www.ma.hu)

2005.07.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok