HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Cseresznye és málna befőzés

t: 7029

Cseresznye és málna befőzés

Cseresznyebefőtt (Alkoholos)

HOZZÁVALÓK:

1 kg cseresznye
1 darabka fahéj
1 vaniliarúd
2 szegfűszeg
25 dkg cukor
4 dl gyümölcspálinka

ELKÉSZÍTÉS: A cseresznyét megmossuk, és a fűszerekkel együtt befőttesüvegekbe rakjuk. A cukorral megszórjuk, és az alkohollal leöntjük úgy, hogy teljesen ellepje a cseresznyét. Az üveget lezárjuk, és 1 hétig mindennap többször megrázzuk, hogy a cukor jól átjárja a gyümölcsöt. 2 hónap múlva fogyasztható.

Cseresznyebefőtt (Ecetes)

HOZZÁVALÓK:

1 kg cseresznye
3 szegfűszeg
3 dl borecet
1 kávéskanál só
1 csokor tárkony
12 szem fekete bors

ELKÉSZÍTÉS: A cseresznyét megmossuk, és lecsöpögtetjük. Jól kimosott, kiforrázott, száraz befőttesüvegekbe töltjük, a tetejükre tesszük a megmosott, leszárított tárkonyt, a szegfűszeget és a borsot. A borecetet a sóval felforraljuk, kihűtjük, majd a cseresznyére öntjük. 48 óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az ecetet ismét felforraljuk, újra kihűtjük, és a cseresznyékre öntjük. 48 órát állni hagyjuk, 2-3 hét múlva fogyasztható.

Cseresznyelekvár

HOZZÁVALÓK:

1 kg piros színű cseresznye
80 dkg zselésítő cukor
1 citrom

ELKÉSZÍTÉS

4 db 5 decis üveghez. A cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk. A cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét. Tűzre tesszük, és felforraljuk, 4 percig főzzük, végül befőttesüvegekbe töltjük.

Variáció: Klasszikus cseresznyelekvár: 1 kg kimagozott cseresznyét 1 kg cukorral összekeverünk, és 24 órát állni hagyjuk. Forrásig melegítjük, és 3 percig főzzük, levesszük a tűzről, jénai tálba öntjük, és kihűtjük. Másnap ismét forrpontig melegítjük, 5 percig főzzük, majd szitán leszűrjük. A szirupot 10 percig állni hagyjuk, újra a cseresznyére öntjük, végül üvegekbe töltjük.
1 perccel a főzés vége előtt adhatunk hozzá 1 kávéskanál cseresznyepálinkát.
A cseresznyéből finom lekvár főzhető, de kevés pektint tartalmaz, ezért mindig zselésítő cukrot használjunk főzésekor!

Málnalekvár elzászi módra

HOZZÁVALÓK:

1 kg málna
1 citrom (leve)
90 dkg kristálycukor
6 cl málnapálinka

ELKÉSZÍTÉS: 2 db 5 decis üveghez. A málnát kiválogatjuk, de nem mossuk meg, hogy megőrizze a zamatát. Összekeverjük a cukorral és a citromlével. Forrpontig melegítjük, majd jénai tálba öntjük, zsírpapírral lefedjük, és 1 éjszakát állni hagyjuk. Másnap szitán áttörjük, felforraljuk, és 10 percig főzzük, közben óvatosan megkeverjük. Belekeverjük a pálinkát, üvegekbe töltjük, és rögtön lezárjuk. (forrás: Fakanál.hu)



2005.07.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Cseresznyebefőtt
Cseresznyebefőtt
Cseresznyelekvár
Cseresznyelekvár
Málnalekvár elzászi módra
Málnalekvár elzászi módra

Legfrissebb magazinok