HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Tálalás > Isten hozott nálunk! - Stílus a szabadban

t: 6804

Isten hozott nálunk! - Stílus a szabadban

A kertet, a teraszt, de még a loggiát is berendezheti úgy, hogy jól érezze magát a vendégeivel együtt. A kérdés: milyen partit rendez.
Nyilván másképp alakítja a helyszínt, ha sütögetni fognak, másféle elrendezést választ, ha büféasztalt készít, s másképp, ha elegáns vacsorára hívja barátait. Néhány kellékről mindenképpen gondoskodnia kell.

Fogadja a barátait virággal: a bejárati ajtóra kössön nyári koszorút. Örökzöldekkel, borostyánnal, magyallal, tűzzön bele néhány szál élő virágot. A jó hangulatot érkezéskor egy pohár pezsgővel alapozhatja meg, terítsen egy asztalt, csak az italoknak. Ha napközben buliznak, feltétlenül árnyékos helyet válasszon, a legjobb, ha nagy fák alatt terít meg. Ha ilyennel nem szolgálhat, hatalmas napernyőket lehet kapni, amelyek akár egy nyolcszemélyes asztalt is megvédnek a tűző naptól. Amennyiben estefelé látja vendégül a barátait, helyezzen el minél több mécsest, lampiont, gyertyát, vagy szedje elő a karácsonyi égőket és díszítse fel a zöldellő bokrokat az apró lámpásokkal. Utánozhatatlan hangulatot áraszt a nyílt tűz, ezért, ha van tűzrakóhely a kertben, ne mulasszon el tüzet rakni. (A tűzre persze valakinek felügyelnie kell, sose hagyja őrizetlenül.)

Legyen a kertben nyugágy, kényelmes ülőalkalmatosság, ahol kedvére elheverhet, aki elfáradt az evés-ivásban. Ha nincs elég bútor, kiválóan megteszi a párna is. A gyerekekre nem árt külön készülni: rendezzen be nekik egy sarkot nagy lavór homokkal, vödörrel, lapáttal, játékokkal. És még valami: gondoskodjon szúnyogirtó spréről, mécsesről, kencéről, nagyon megkeseríthetik az estét a kellemetlen vérszívók. A legfontosabb azonban, hogy amit csak lehet, készítsen el előre, nehogy a kapkodás elrontsa az együttlét örömét.

Egyszerű

A kert egyik legkellemesebb találmánya a lugas. Egyszerű, fából készült rácsozat, amire növényeket, szőlőt, akácot, rózsát vagy iszalagot futtathatunk fel. Hogy ezek valóban takarjanak, szükséges néhány esztendő, addig is jó szolgálatot tesz a nádszövet, hangulatos fényeket teremthetünk vele.
Ehhez a stílushoz illik a régimódi, favázas nyugágy, összecsukható faszék, az asztalt pedig egy összecsukható tálcaasztal is helyettesítheti. Az abrosz akár el is maradhat, kerámiaedényekkel, vastagfalú üvegpoharakkal, fanyelű evőeszközökkel terítsünk. Mutatós, ha vastag szövet szalvétát használ, s persze ne maradjon el itt sem a virág. A legszebb, ha kerti vagy mezei csokrot köt.

Romantikus

Ha csak néhány barátját látja vendégül, esetleg a kedvesével szeretne kettesben vacsorázni, rendezze be a kertet fehérre festett nádbútorral. Készítsen rózsacsokrot, fehér gyertyával vagy mécsessel teremtsen meghitt hangulatot. Legszebb, ha fehér vagy krémszínű edényt, színtelen talpas poharat, s hozzá fehér damaszt szalvétát választ. Tegyen föl valami halk, finom zenét.

Mediterrán

Amikor Horvátországban járnak és estefelé beleszimatolnak a levegőbe, biztosan megérzik a faszénen sült finomságok illatát. Ezt a hangulatot megteremthetjük magunknak itthon is. Terítsen vászonabrosszal, olajbogyómintás kerámiával (akár festhet is ilyet), az asztal közepét díszítse gyümölcsökkel, babérlevelekkel. A szalvétagyűrűt fonja friss rozmaringból, babérlevelekből filctollal vendégkártyát készíthet. Ne feledkezzen meg a gyertyáról és a stílushoz illő muzsikáról sem.
(forrás: Gyöngy Online)

2005.07.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok