HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Érdekességek - Tartozékok > Veszélyesebb vidéken mobilozni

t: 2613

Veszélyesebb vidéken mobilozni

Vidéken nagyobb kockázatot jelenthet a mobiltelefonok használata, mint a városokban, mivel a ritkábban lakott területeken a távolabb elhelyezkedő bázisállomások miatt a készülékek erősebb jeleket sugároznak – írja a svéd örebroi egyetem kutatóinak vizsgálatáról beszámoló híradásában a Reuters. A tudósok közel 1500 – rosszindulatú vagy jóindulatú agydaganattal élő – embert és egy nagyjából ugyanennyi főből álló kontrollcsoportot vontak be a kutatásba.

Az eredmények szerint azok között a vidéken élő mobilosok között, akik három évnél régebben használnak mobiltelefont, háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak agydaganatot, mint a városlakók között. Ötévnyi mobilozás után pedig a betegség kockázata a négyszeresére nő. A kutatók – akik az adatok elemzésekor figyelembe vettek olyan környezeti tényezőket is, amelyek növelhetik az agydaganatok kialakulásának esélyét – elismerték, hogy a szűkkörű vizsgálat eredményeit még meg kell erősíteni.

A mobiltelefon-használat lehetséges veszélyeire évek óta rendre felhívják a figyelmet különféle kutatások, azonban egyelőre még nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy összefüggés lenne bizonyos egészségügyi problémák és a mobilozás között.(IT News)

2005.05.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok