HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Takarékos receptek > Mennyibe kerül egy tepsi sütemény?

t: 4951

Mennyibe kerül egy tepsi sütemény?

Aki szeret főzni, gyakran álmodik egy új, modernebb konyháról. A munkapult és a konyhabútor színén kívül fontos szempont a jó, de olcsó berendezések kiválasztása is. A sütő mindig kényes kérdés. A gáz vagy az elektromos sütő az igazi?

A sütőből tortacsodák és ízletes húsok kerülhetnek elő, de a sütő kiválasztása és elhelyezése az egyik legbonyolultabb kérdés. Milyen magasan legyen? Gáz legyen vagy elektromos? Melyik az olcsóbb és melyik a jobb?

Sütő vásárlásakor egyaránt figyelemmel kell lenni a bekerülési költségre, amely gáz és elektromos sütőnél igen változatos árkategóriákat jelent - a használatból adódó költségekre, de a háziasszony kényelme és igényei sem lehetnek utolsó szempont.

Szerencsére a hol legyen a sütő kényelmi kérdés, nem befolyásolja a sütő gazdaságosságát és ugyanúgy van gázos és elektromos beépíthető sütő is. Látszólag a gázzal működő sütőkkel olcsóbban lehet főzni, hiszen a földgáz olcsóbb, mint az áram. Azonban nem lehet abból a tételből kiindulni, hogy ugyanannyi idő és energia kell egy torta vagy egy csirke megsütéséhez gáz és elektromos sütőnél.

A gázsütők csak alulról fűtik a sütőteret, éppen ezért a gázsütőbe csak egy tepsi helyezhető, míg a légkeveréses elektromos sütőben, amely alulról és felülről is fűti a sütőteret egyszerre több tepsi is elhelyezhető. Ez az előny a legtöbb háziasszonynak már éppen elég, hiszen mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb egyszerre megsütni a húst és a krumplit, mint először a húst, majd utána a krumplit. Persze, a hús mellé oda lehet tenni a krumplit is, ha akkora adagról van szó, amely elfér egy tepsiben. De a két tepsis módszer igaz süteményekre is. Mindkét tepsin bármelyik is van alul vagy felül, egyszerre és egyformán sülnek a sütemények.

A sütőtér egyenletes kifűtése azonban nem csak nagyobb mennyiségek elkészítését teszi lehetővé, hanem a sütési időt is csökkenti, illetve az elektromos sütők rendelkeznek olyan kiegészítőkkel is, mint a grillező funkció.

Az elektromos sütőkön, mint minden elektromos terméken szerepel az energiaosztályt jelző címke. Az Európai Unióban villamos sütők energiafogyasztásának címkézése egységes, tehát minél zöldebb, A, A+ vagy ennél jobb, annál olcsóbb és környezettudatosabb a sütő használata.

nlcafe

2013.02.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok