HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Érdekességek > Tényleg az ötvenes nők főznek a legjobban?

t: 4927

Tényleg az ötvenes nők főznek a legjobban?

Az ötvenes nők már magabiztosak és tapasztaltak, ezért egy friss kutatás szerint jobban főznek, mint a fiatalabbak. Ennek mi is utánajártunk…

Azt már tudjuk, hogy az ötvenes nőknek a legmenőbb a ruhatáruk, vagyis az ő szekrényükben lapul a legkevesebb felesleges ruha. Ők már a vásárlásnál tudják, mi az a darab, amit biztosan hordanak is majd.

A kutatók most újabb – talán nem is olyan meglepő – eredményre jutottak: a nők 55 éves korukra válnak igazán jó szakáccsá. A sok konyhai bakiból állítólag eddigre tanulnak. Az ötvenes évek közepére tudják, hogyan kell egyszerre több, akár 12 vendégre főzni, összedobni gyorsan valamit abból, ami épp otthon van, vagy visszahozni a „halálból” egy félresikerült fogást. Az 55 éves nők a felmérés szerint 15 különböző elkészítési módot ismernek, és végre felismerik, hogy melyik fűszer melyik, és pontosan tudják, melyik húshoz milyen fűszerezés illik.

„Az ötvenes éveik közepére már elég magabiztosak a nők” – a kutatás vezetője, Helen Nunn szerint ezért van az, hogy jobban főznek, mint fiatalabb korukban. „A tehetséges szakácsok egyik ismérve, hogy akkor sem esnek pánikba, ha valami balul sül el, hanem gyorsan reagálnak” – teszi hozzá Helen Nunn.

Állítólag az ötvenes nők előszeretettel használnak konyhai gépeket, és jól is értenek hozzájuk. Tudnak csinálni házi tésztát, kenyeret, vagy akár fagyit is otthon. Az 55 éves nők 85 százaléka képes hibátlan főtt tojást vagy rántottát készíteni, és ez az a pont, amikor kételkedő mosollyal az arcunkon olvastuk tovább a kutatás eredményét. És rögtön megkérdeztünk néhány szakácsnőt, mi szólnak mindehhez…

„Ha 55 éves koromra még jobban főzök, mint most, akkor alig várom, hogy 55 legyek – viccelődik a Nők Lapja Café kérdésén a 49 éves gasztroblogger, Bella. – Én 13 évesen kezdtem főzni, az első nagy sikerélményem 14 éves koromban volt, amikor rétest nyújtottam, és az apukám, aki nagyon kritikus, megdicsérte – meséli Bella. – Szerintem nem azon múlik a főzéstudomány, hogy valaki hány éves, hanem azon, hogy mennyire szeret főzni, mennyire figyeli az új trendeket, szokásokat, és mennyire szereti azokat, akiknek főz.” Ha valaki nem szeret főzni, akkor nem tud olyan finomat csinálni, mint aki szeret, akár 20 éves, akár 50 – Bella szerint.

Ágnes szerint nem kell feltétlenül szeretni a főzést, az is elég szerinte, ha szeretjük azokat az embereket, akinek főzünk, és akkor finom lesz. „60 éves vagyok, de fiatalabb koromban is jól főztem a rokonok szerint.” Ágnes kicsi korában kénytelen volt a nagymamát nézni főzés közben. „Mindig rám szólt, hogy figyeljek, nem volt hozzá nagy kedvem, de figyeltem, mert szerettem a nagymamámat” – teszi hozzá a 60 éves nő. Aztán később jól jött a figyelés. „Fiatalasszony koromban kezdtem rendszeresen főzni, és akkor mindig eszembe jutott a nagymamám, hogyan csinálta ezt vagy azt.”

Abban Bella és Ágnes is egyetért, hogy nincs olyan, hogy valaki „kész”, mindent tud és megtanult a főzésről, amit csak lehet. „Pont tegnap hallottam egy újfajta lecsóról, ki is próbálom, pedig azt hittem, lecsóban nem tudnak újat mutatni nekem” – magyarázza Ágnes. „Mindig vannak új konyhatechnikák, olyanok, amelyeket például a nagymamától nem lehetett megtanulni, így akárhány éves vagy, és akármilyen profi vagy, mindig lehet újat tanulni” – teszi hozzá Bella.

nlcafe

2013.02.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok