HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Érdekességek - Tartozékok > Tévébe költözött a céges telefon

t: 3124

Tévébe költözött a céges telefon

Négy évvel ezelőtt próbáltunk ki először telekonferenciás eszközöket, de akkoriban az olcsóbb megoldás is beterített egy falat, és annyiba került, mint egy felső kategóriás autó. A drágább pedig 50 milliós árral sokkolt. A bemutató kétségtelenül látványos volt, de ilyen árcédulával a Cisco aligha számíthatott a technika gyors elterjedésére. Nemrég újra meglátogattuk a hálózati berendezéseket készítő cég norvégiai fejlesztőközpontját, ahol négyszáz mérnök dolgozik a megfizethetőbb, kisebb cégek számára is elérhető telekonferenciás rendszerek kifejlesztésén.

Arról nem kellett meggyőzni, hogy a videókonferenciák hasznosak, az elmúlt fél évben kétszer készítettem interjút (az Ericcson vezető beosztású szakértőivel) ilyen rendszerek segítségével. Az egyik esetben Bécsben, a másikban a Budapesttől több mint 9000 kilométerre lévő Dallasban várták a kérdéseimet. Az viszont tévedésnek bizonyult, hogy a telekonferenciának köszönhetően hamarosan senkivel nem kell majd találkoznunk. Ennek éppen az ellenkezője lett igaz: a csúcsvezetők folyamatosan úton lehetnek, hogy találkozzanak a vállalatuk partnereivel, a külföldi kirendeltségek vezetőivel, és eközben a videós elérésnek köszönhetően bárhonnan részt tudnak venni a saját hazai menedzsmentjük értekezletein. Az internetes kapcsolattartás csak arra jó, hogy még több emberrel akarjunk meginni egy pofa sört egy-egy kötetlen beszélgetés során.


Akkora, mint egy asztali monitor, de annyiba kerül, mint egy kisautó

Nem Skype

Kérdéses, hogy a jelenlegi legolcsóbb készülékek mennyire segítik a telekonferencia terjedését, de az mindenesetre tény, hogy a Cisco által bemutatott SX20 nagyjából egymillió forintos ára jóval szolidabb, mint a fent említett csúcskategóriás rendszereké. Persze ez csak egy videós dekódert és egy kamerát tartalmaz, amihez még venni kell egy tévét vagy monitort is. A kijelzővel egybeépített rendszerek ára (mint az EX60) nagyjából kétmillió forintról indul.

Miért van szükség külön kommunikációs rendszerre, és miért nem elég a Skype? A Cisco szerint az irodákban használt számítógépek többsége képtelen lenne 1080p felbontású videókat kódolni, ezért kell külön dekóder, a Skype pedig nem nyújt garantált minőséget, csak arra törekszik, hogy működjön. Ami több-kevésbé sikerül is neki, de a minőség nem éppen csúcskategóriás. A Cisco kameráiban ráadásul olyan extrák vannak, amiket nem kapunk meg egy hétköznapi webkamerától: a nagy méretű lencsék maguktól rá tudnak zoomolni a megszólalóra, és a rendszer a mikrofon érzékenységét is az ember távolságához igazítja.

A bemutatókon akkor is elég jó volt a felhasználói élmény, amikor a DNV nevű kockázatkezelő cég IT menedzsere, Narve Johannessen a világ túlsó feléről, Sanghajból jelentezett be egy beszélgetésre. Néha voltak pixelesedő reccenések a kijelzőn, de a hangminőség tökéletes volt, egyáltalán nem úgy tűnt, mint ha Johannessen egy műanyag dobozból szólt volna hozzánk.

A telekonferenciázás nem merül ki abban, ahogy egy nagy monitorral beszélgetünk. A Cisco szabványos kódolókat és SIP protokollt használ, hogy a berendezései ne csak egymással, hanem akár riválisok által gyártott berendezésekkel is együttműködjenek. Ipadről és okostelefonról is be lehet jelentkezni egy beszélgetésbe, és ez mutatta meg a legjobban, mi a különbség egy telekonferenciás célhardver és egy Skype-csevegésre használt tablet közt: ég és föld. Sokkal rosszabb volt a minőség mert a tabletekben gyengébb a kamera és a mikrofon. A telekonferenciás hardver mögött komoly rendszer működik, ami állandó összeköttetést biztosít az eszközöknek. Az iPadet használó júzer leülhet egy telekonferenciás berendezés elé, és egy gombnyomás után ugyanott tudja folytatni a beszélgetést, ahol az iPaden abbahagyta.
Még mindig drága

Nagyobb telekonferenciás rendszerekkel az is megoldható, hogy a részvevő gyakorlatilag beüljön a saját iPadjébe – ez úgy néz ki, hogy mögötte jelenik meg az iPad kijelzőjén lévő tartalom – pont úgy jelennek meg az ikonok és a tableten megnyitott dokumentumok, mint amikor az időjárás-jelentésben a meteorológus mögött vonulnak el a rajzolt felhők.


Balról jobbra: egy iPadről bejelentkező résztvevő, egy 3D modellt bemutató résztvevő, és egy iOS-szel a háttérben megjelenő résztvevő. De az ilyen beszélgetést lebonyolító a hardver már a csúcsok csúcsa.

Virtuális környzet is megjeleníthető a kijelzőn, és ezt egy élesben működő rendszeren is megmutatták: a norvég gáz- és olajiparban működő Akes Solutions a telekonferenciás kijelzőn jeleníti meg az olajfúró platformokról származó adatokat, és a szakértőknek nem kell minden esetben odautazniuk a helyszínre, ami rettentő drága, mert sok problémát távolról bejelentkezve is meg tudnak oldani.

Az oslói fejlesztőközpontban azt is elárulják a szakértők, hogy a telekonferenciában a megfelelő hangminőség a legfontosabb, mert a több órás értekezleteken nagyon elfáradnának az igazgatók, ha folyton arra kell koncentrálniuk, mit mondhattak a többiek. Persze a videó minőségére is oda kell figyelni, és a központban különösen büszkék arra, hogy jelentős részt vállaltak a H.265 kódolási szabvány fejlesztésében. Ennek segítségével feleakkora sávszélességen ugyanolyan minőség érhető el, mint a jelenleg elterjedt H.264 szabvánnyal.

A Cisco azt jósolja, hogy 2014-re a mostani négyszeresére nő az internet adatforgalma, és ennek kétharmadát videók teszik majd ki. A bemutató után azt nagyon is elképzelhetőnek tartottam, hogy hamarosan full HD minőségben készíthetem az interjúkat, és ehhez ki sem kell majd mozdulnom a szerkesztőségből. De ehhez azért meg kell várni, hogy legolcsóbb, monitorral egybeépített rendszer ne annyiba kerüljön, mint egy kisautó, hanem alig legyen drágább egy normál webkameránál.

index

2012.09.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok