HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Érdekességek > Piacfelmérés Takács Lajossal - Fény utcai piac

t: 3377

Piacfelmérés Takács Lajossal - Fény utcai piac

Buda első számú piaca, ahol a zöldség-gyümölcs-hús mellett van Röltex, olcsónak mondott vegyesbolt, olasz, orosz termékek boltja, és persze kínai is. Mit érdemes, mit nem, és hol vegyünk jót? Takács Lajossal, az Olimpia étterem séfjével jártuk végig szombat délelőtt az egyik legfurább felépítésű kereskedelmi egységet, a Fény utcai piacot.Zöldségek

Megbízható zöldség és gyümölcskínálat, a minőség eltérő, az alsó piacszinten középen jó eséllyel szép árut kapunk. A felső szinten - ahol nagyon jó kávét lehet inni a hátsó sarokban - már belefuthatunk silányabb termékekbe is. Egyes standokon - főleg az alsó szint oldalán és a felső szinten szinte mindenhol, sokszor rászólnak a vevőre, ha maga szeretné kiválogatni a zöldséget.Ilyenkor érdemes sarkon fordulni, és keresni egy kevésbé kekec árust (persze nem arra gondolunk, hogy a mákszemeket külön gondossággal vizsgáljuk meg, de ha két almát nem vehetünk le a halomról magunk, akkor egy másiknál biztosan lesz még alma). Takács Lajosnak valami miatt nem szól be senki, talán mert ha ő elpártol egy zöldségestől, az nagyobb érvágás, mint ha a kisvásárló másik pultnál veszi a leveszöldségeket.Húsok

A húsoknál szinte fordított a helyzet, mint a zöldség-gyümölcs fronton. Az alsó szinten - jobb oldalon - a hentes például egyszer már felháborodott, amikor megkóstoltuk volna a töpörtyűt vásárlás előtt (szerintünk a töpörtyű nem olyan termék, amelyet kóstolás nélkül megvenne az ember), semmi magyarázkodás, egyszerűen csak nem. Bár Makány Márta szíve csücske a Hunyadi téri piac, némileg elfogultan Budapest legjobb hentesének az egyik Fény utcai húsost mondja. (Felső szint, jobb oldal). A második szinten egyébként is kedvesek a hentesek, szordínóban udvarolnak, és a nyugdíjas néniknek sem húzzák a szájukat, ha az csak negyed kiló farhátat kér.
A húsosok közül kihagyhatatlan az első szinten a főbejárattól balra helyet foglaló őstermelők köre, elsősorban Sanyi bácsi, akinél gyönyörű hízott kacsát és nyulat is vehetünk. Takács Lajos is nála szerzi be ezeket, közben kötelezően kekeckednek egymással. Sanyi bácsi mellett található a csodálatosan zsíros Jersey tehenek tejéből készült termékeket árusító pult.
Savanyúságos: Van, vecsési is, a megszokott minőségben, meglepetés nem nagyon lesz.Halak

Van halas, a választék viszonylag szűk, de az itt árult hortobágyi pontyból őrületes halászlé készülhet. A kínálat kicsit hektikus, az édesvízi halak mellett alkalmanként lehet tonhalat, lazacot is beszerezni. Nem egy Nagyvásárcsarnok ilyen szempontból, de legalább van hal.Egyéb

Minden piac kötelező kelléke a lángosos, a Fény utcában rögtön kettő is van, mi a felső szintit ajánljuk. Ugyanitt van a kávézó, ahol kimért kávét is lehet kapni és van ristretto, ami a piacos kávézókra nem jellemző. A felső szinten kihagyhatatlan a sonkás, remek a sajtbolt, közvetlenül a sonkás mellett (van például író, ami szintén kuriózumnak számít a piacokon). A piac alatti - a legfurább struktúrájú piacról beszélünk - szinteken is meglepő egységek vannak. A lottózó és a Röltex mellett van itt turkáló, fűszeres és olasz termékekre specializálódott bolt, még egy szinttel lejjebb az orosz Arbat, mellette kínai ruházat és netkávézó, valamit az étkezdék (díszszökőkúttal középen). Minden szinten akad vegyeskereskedés, ahol az olcsó csokoládéktól kezdve a dezodorig minden van. A törzsvendégeket - köztük Takács Lajost is - pedig szombat dél körül biztosan megtaláljuk a Dasty csárdában, amely a békebeli talponállókat idézi.A felső szinten a virágosok megfizethető áron adnak - általában saját - virágot, Takács Lajos és Makány Márta is egy-egy csokorral a kezében rótta a köröket. Van itt még zöldfűszer- és paradicsompalánta, de a lassan mindent elárasztó csilipalánták sem hiányozhatnak.
Az alsó szinten jobbra - a másik lángosos mellett - szombatonként általában ott állnak a gombások, akik az idény szerinti gombákkal operálnak (jé). Gombavizsgáló a Lövőház utcai szinten van.
Miért érdemes ide járni

Budaiként a legegyszerűbben elérhető piac, bő választékkal. A szombati hangulat a régi piacokat idézi, mindenki kvaterkázik, sörözik. Lángosért, sonkáért és virágért is ide jöjjenek, akik nem szeretnének vagyonokat fizetni egy szál rózsáért a Mammut aljában az éjjel-nappali virágosnál, vagy szeretnének hatalmas sonkaválasztékból válogatni. Hétvégén a híresember-igényünket is kielégíthetjük, ha van ilyen. Ide jár piacozni Müller Péter Sziámi, Makány Márta hentesezni, Mécs Imre és Kútvölgyi Erzsébet is felbukkan néha.
Mikor

A piac maga hétfőtől péntekig hattól délután hatig tart nyitva, szombaton délután kettőig. Vasárnap meglepetésszerűen vannak nyitva, vagy nem. A leginkább szombaton délelőtt pörög, ilyenkor érdemes bóklászni, ha nem zavar a tömeg.


origo

2012.08.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok