HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Érdekességek > 10 elképesztően bosszantó szokás a BKV-n

t: 5731

10 elképesztően bosszantó szokás a BKV-n

Mielőtt felszállsz egy buszra vagy vonatra, nem árt megfogadnod néhány alapszabályt, hogy viselkedéseddel ne idegesíts másokat.

Egy tömött metrón, villamoson vagy vonaton utazni nem kellemes dolog, főleg, ha egyesek szagos szendvicset fogyasztanak vagy ordítva telefonálnak. Hogy te se rontsd el mások utazását, közlekedését, fogadd meg és tartsd be ezt a néhány alapszabályt.

Hagymát ne!

Sajnos sokszor előfordul, hogy a tömött vonaton vagy metrón akad egy olyan éhes utas, aki gondolkodás nélkül előránt táskájából egy szendvicset. Ezzel alapvetően még nem is lenne baj, de ha az a kaja bűzölög a hagymától vagy a szalámitól, akkor már igenis zavaróvá válik a többi utas számára. Figyelj arra, hogy erős illatú ételeket ne fogyassz metrón, villamoson vagy vonaton, a szagok ugyanis bánthatják az érzékenyebb orrú utastársakat. Tiltó listán van a tojás, hagyma, szalámi, kolbász, gyros, hamburger, erősebb illatú sajt.

Add át a helyed!

Ha hosszabb ideig zötyögsz, érthető, hogy azonnal szabad szék után nézel. Mielőtt azonban levetnéd magad az első szabad helyre, nézz körül. Ha idős embert, beteget vagy terhes kismamát látsz, állj fel, legyél udvarias és add át a helyed. Sosem tudhatod, hogy te mikor szorulsz segítségre, akkor neked is jól fog esni, ha valaki felajánlja a helyét.

Ne ordíts!

Mivel a metró, villamos vagy vonat hangos, ezért hajlamosak vagyunk telefonálás közben felemelni a hangunkat, hogy jobban halljanak minket. Ez az egyik legidegesítőbb szokás, a többi utas ugyanis egyáltalán nem kíváncsi arra, éppen milyen szerelmi bánatban szenved a barátnőd, vagy hol és milyen romlott ételt ettél előző éjjel. Ha a vonal túlsó felén a nagy zajtól nehezen hallanak, inkább szállj le vagy folytasd később a beszélgetést.

Ne állj az ajtóba!

A hangos telefonálás mellett a másik idegesítő és bosszantó szokás, ha valaki a metró vagy villamos ajtajában utazik. Ha a következő megállónál leszállsz, nincs probléma, hiszen akkor nem akadályozol másokat. Viszont ha hosszabb ideig utazol a metrón vagy villamoson, akkor ne az ajtóban várakozz, mert ezzel csak hátráltatod a többi utas le- és felszállását.

Ne énekelj!

Bármilyen furán is hangzik, vannak olyan utasok, akik szeretik elengedni magukat útjuk során és megfeledkezve a külvilágról hangosan énekelnek, dobolnak a lábukkal, fütyülnek, jódliznak. Nagyon figyelj arra, hogy semmiféle hangos hangot ne adj ki magadból ok nélkül, mert ezzel a frászt hozod a többiekre. Gondolj bele, téged is mennyire idegesítene, ha egy fél órás út alatt valaki egyfolytában a Boci, boci tarka sorait énekelné.

Halkan zenélj!

Nagyon szuper dolog, ha szereted a zenét és legszívesebben éjjel-nappal a kedvenc rock bandádat bömböltetnéd a füledben, de nem biztos, hogy az egész villamos is ugyanezt szeretné hallani. Nagyon idegesítő tud lenni, ha kora reggel, még félig álmosan, hangos muzsika zavarja meg a gondtalan utazást. Ha felszállsz a villamosra, halkítsd le a zenét, úgy nem zavarsz senkit.

Dezodorálj!

Normális esetben ezt ugye mondanunk sem kell, de sajnos vannak olyanok, akik hosszabb utazás előtt sem használnak spray-t vagy dezodort. Ennek köszönhető a néha már-már elviselhetetlen testszag, ami igencsak el tudja venni az ember kedvét egy hosszabb metrózástól vagy vonatozástól. Meleg időben még inkább figyelj arra, hogy indulás előtt befújd magad, így megkímélhetsz másokat a kellemetlen szagoktól.

Ne sminkelj!

Előfordulhat, hogy reggel elalszol és annyira kell sietned, hogy már nem marad időd a sminkelésre vagy a fodrászkodásra. Bármilyen szörnyű érzés is így elindulni, ne a metrón kezd el kihúzni a szemed, kifesteni a szempilláidat, kilakkozni a körmödet vagy esetleg hajlakkal befújni a hajad, mert ezzel zavarod a többieket. Főleg akkor, ha a tömeg kellős közepére fújod be a szúrós szagú hajlakkot vagy a többiek szeme láttára kezded el kiszedni a szemöldöködet.

Tedd a szád elé a kezed!

Kevés gusztustalanabb dolog van annál, mint mikor valaki náthásan, betegen beletüsszent, beleköhög a többi utas képébe. Ilyen esetekben használd mindig a kezed vagy egy zsebkendőt és tüsszents, köhögj abba. Nagyon kellemetlen szituációba kerülhetsz, ha véletlenül letüsszentesz valakit.

Vegyél jegyet!

Ellenőrök elől futni nem szégyen, de kellemetlen. Hogy ne kelljen minden egyes alkalommal azt figyelned, jönnek-e ellenőrök, jobban jársz, ha veszel egy jegyet vagy megspórolod a pénzt egy bérletre.


Pink.hu

2012.08.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok