HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > Két macaront kérek, bármi legyen is az

t: 4363

Két macaront kérek, bármi legyen is az

Lépten-nyomon halljuk a megjegyezhetetlen nevet, amiről csak annyit tudunk, hogy aki nagyon menő akar lenni, az rajong érte. De mi a titka?

A macaron (ejtsd: makaron) nem új találmány, ráadásul az eredetijét nem is Franciaországban kell keresni, ahogy sokan gondolják. Az első macaronokat Olaszországban készítették és a reneszánsz idején indult el hódító útjára.De olyan feltételezések is vannak, amely szerint a világ első macaronjait 791 körül sütötték a Commery-apátságban. Később azonban jó néhány francia város készítette el a saját aprósüteményét, amelyek közül a leghíresebb Nancyből származik és karmelita apácák készítették. A macaron egy cukorból, őrölt mandulából és tojásfehérjéből készülő desszert. Az elterjedt, krémmel töltött fajtáját gerbe-nek hívják. A világ talán leghíresebb macaronját Pierre Hermé készíti, aki pedig meg szeretné kóstolni, annak egy nagyobb süteményért alig 4 eurót kell kifizetni.
Mitől menő?

Párizsban, Brüsszelben és New Yorkban a macaron hosszú évek óta népszerű süteménynek számít, mivel nagy teret enged a kreativitásnak. A legnagyobb cukrászok minden szezonban saját kollekcióval jelentkeznek, Pierre Herme például parfümös macaronokkal kápráztatja el a nagyérdeműt. Hirtelen népszerűségét annak köszönheti, hogy sokan egyre inkább kedvelik a kézművestermékeket, és az aprósütemény tökéletesen megfelel ennek a trendnek. Elkészítése precizitást és türelmet igényel, a mandula ára miatt pedig vastag pénztárcát is.

Milyen is a macaron?

A jó macaron kívül ropog, a teteje fényes, a belseje pedig puha krémes. A tészta legalább annyira krémszerű, mint maga a töltelék. A jó macaron sosem fojtogatja az embert és sosincs benne indokolatlanul sok töltelék, a süteményt a tészta adja el, a benne elrejtett krém csak finom kiegészítő.

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok