Kedves Olvasó!
A leves és a főétel után desszertként túrós-barackos rétest kínálok. Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Egy csomagnyi tésztalap az otthon fellelhető hozzávalók gazdag ízharmóniával megtölthető. Lehet édes, lehet sós, de amikor a friss rétes illata belengi a lakást, megszületik a hétköznapi varázslat. Az ételek elkészítéséhez sok sikert, elfogyasztásához jó étvágyat kívánok! A mai menü könnyűre sikerült: 1170 kcal/fő értéket tartalmaz.
Fásy Ádám
Hal erőleves
Hozzávalók (4 személyre):
• 50 dkg pontyaprólék • 50 dkg pontyikra • 10 dkg haltej • 2 fej vöröshagyma • 1 db zöldpaprika • 1 db paradicsom • 3 dkg őrölt kalocsai pirospaprika • só, bors
Elkészítési mód: A tisztított halaprólékot a darabolt vöröshagymával, zöldpaprikával, paradicsommal feltesszük főzni. Sóval, borssal beízesítjük, meghintjük őrölt pirospaprikával, összekeverjük és felöntjük 1 dl vízzel. Egy forralás után lassú tűzön 2 órán keresztül főzzük. A folyadékot menet közben pótoljuk. Leszűrjük, majd a levet újra feltesszük főzni, és belerakjuk a haltejet és az ikrát. 10-15 perc alatt készre főzzük. Botmixerrel krémesítjük. Forrón tálaljuk, aki szereti zöldpaprikával erőt adhat neki.
Grillezett sáfrányos csirkemell zöldségekkel
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg csirkemellfilé • 1 db tök • 2 db cukkini • 2 szál sárgarépa • 3 db színes kaliforniai paprika • 1 kk. sáfrány • 2 ek. olaj • só
Elkészítési mód: A csirkemellet felszeleteljük, olajjal bekenjük, megsózzuk és sáfránnyal fűszerezzük. Azután a darabolt zöldségekkel együtt forró grillen pirosra sütjük. Talalásnál sáfránnyal megszórjuk.
Túrós-barackos rétes
Hozzávalók (4 személyre):
Tészta: • 1 cs. leveles tészta (mirelit) Túró töltelék: • 20 dkg túró • 1 db tojás • 5 dkg vaníliás cukor • 1 db citrom reszelt héja Barack töltelék: • 20 dkg barackbefőtt • 1 kk. őrölt fahéj • 1 kk. őrölt szegfűszeg • 3 dkg cukor
Elkészítési mód: A túrót áttörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük. A barackot botmixerrel pépesítjük, beízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel és cukorral.
A tésztát szétnyitjuk és az egyik felébe a túrót, a másik felébe a baracktölteléket betöltjük, majd két oldalról felcsavarjuk és óvatosan megfordítva belehelyezzük a kikent tepsibe, hogy a hajtások lefelé legyenek. Tojással megkenjük a tetejét és 5 cm-ként keresztbe bevagdossuk. Előmelegített 180 °C sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Blikk.hu