HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Érdekességek > Intelligens autógumit fejlesztenek

t: 5714

Intelligens autógumit fejlesztenek

Időjárási viszonyokhoz alkalmazkodó, intelligens autógumit mutattak be az április 23. és 27. között zajló Hannoveri Vásáron. A Lipcsei Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatói olyan fejlesztésen dolgoznak, amely a jövőben feleslegessé teheti az autógumik évszakos cseréjét.

„Induláskor a vezetőnek mindig mérlegelnie kell az időjárási viszonyokat, hiszen nem tudja kicserélni a kerekeit vezetés közben. Manapság az autógumi megválasztása mindig egyfajta kompromisszumot jelent a fékezőképesség és a fogyasztás között" – mondta Detlef Reimer kutatásvezető, arra utalva, hogy a szélesebb gumik biztonságosabbak, de növelik a fogyasztást.

Az intelligens, alkalmazkodó gumi elektronikus szenzorok segítségével felismeri a különböző minőségű útfelületeket, valamint azt is, hogy azok felszíne száraz, esős vagy havas. A mért adatoknak megfelelően akár menet közben is automatikusan változtatja a gumiprofil szélességét és magasságát. A fejlesztési munka még igen korai szakaszban jár, de a biztonság kedvéért már szabadalmaztatták találmányukat a német kutatók.

index

2012.04.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok