HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Érdekességek - Tartozékok > Folyékony fémből lehet az új iPhone?

t: 3203

Folyékony fémből lehet az új iPhone?

Ahogy közeledik az iPhone idei generációjának bejelentése, úgy szaporodnak a készülékkel kapcsolatos találgatások és pletykák is. A tét mindenképpen nagy az Apple számára, az androidos és windowsos konkurencia ugyanis aggasztóan az iPhone-család nyakára nőtt technikailag, így a kaliforniai cégnek muszáj lesz nagyon villantania. Igaz, a szakértők ugyanezt mondták tavaly is, a gyakorlatilag érdemi újítások nélküli iPhone 4S mégis óriási siker lett.Mivel az iPhone-okat Kínában szerelik össze dél-koreai alkatrészekből, az első megbízható, kiszivárgó hírek a távol-keletről szoktak származni, az új készülékekről, az Apple valamelyik partnercégétől. A legújabb pletykát ennek megfelelően egy koreai hírportál indította útjára: bennfentes forrásokra hivatkozva azt állítják, az okostelefon hatodik generációja folyékony fémből, vagyis a Liquidmetal nevű ötvözetből lesz majd.

Folyékony fémen természetesen nem higanyt, vagy a Terminator 2 jövőből jött robotját kell érteni, hanem egy speciális fémötvözetet, amit 1992-ben találtak fel a kaliforniai műszaki egyetem kutatói. Az ötvözet titánt, cirkóniumot, nikkelt, rezet, és egyéb fémeket tartalmaz, és különlegessége az amorf szerkezet – gyakorlatilag úgy épül fel, mint az üveg. Különösen erős, könnyű és ellenálló, nehezen karcolódik és kopik, a műanyagokhoz hasonlóan munkálható meg, de a fémek fizikai tulajdonságaival bír. Leglátványosabb tulajdonsága a különösen puha érintés, szinte olyan, mintha folyékony közeghez érne az ember – innen is a fém neve.

Az Apple 2010 augusztusában kapott engedélyt a használatára, és kisebb, belső alkatrészek esetén már kísérleteztek is vele, az első generációs iPadnek például Liquidmetalból van a SIM-kártyatartója, és több más Apple-termék is használja az ötvözetet kisebb mechanikus alkatrészekben. A fém aránylag drága, és a megmunkálása sem egyszerű, de egyik sem olyan probléma, ami az Apple-t különösebben zavarhatná a szekértők szerint. Abban is egyetért mindenki, hogy egy folyékony fémből készülő ház kellőképpen megkülönböztetné az új iPhone-t az összes többi okostelefontól, és a saját elődeitől is.

index

2012.04.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok