HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Érdekességek - Tartozékok > Az Intel betör a mobilpiacra

t: 2985

Az Intel betör a mobilpiacra

A tőzsdezárás utáni kereskedésében három százalékot veszítettek értékükből az Intel papírjai. Tragédia nem történt, a piac így reagált arra, hogy lehetett némi fogást találni a cég első negyedéves jelentésének mutatóin. Leginkább az nem tetszett a befektetőknek, hogy a folyamatban lévő gyártástechnológiai váltás masszív költségigénye miatt a bruttó nyereséghányad (azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel) a második negyedévben várhatóan csökken, a céges prognózis szerint az év első három hónapjának 64 százalékáról 62 százalékra.

Noha a fő mutatók az elemzők várakozásainál jobban alakultak, az elmúlt időszakban megszokott rekordsorozatnak vége szakadt. Az árbevétel az előző év azonos időszakához képest alig fél százalékkal, 12,9 milliárd dollárra nőtt. Az adózott eredmény azonban tíz negyedév után először romlott: közel 14 százalékkal, 2,74 milliárd dollárra csökkent.

Ultrabook-nyomulás
Azt, hogy az újabb csúcs beállítása most elmaradt, egyrészt azzal magyarázta a vállalat, hogy az összehasonlítás alapja, 2011 első negyedéve egy héttel hosszabb volt, másrészt azzal, hogy a thaiföldi áradás okozta merevlemezhiány negatív hatása még mindig érezhető. Mindez egybevág a nagy iparági elemzőcégek értékelésével: az első negyedévben a PC-piac növekedésének egyik fő fékezője szerintük is a HDD-hiány volt. Egyébként a személyi számítógépek világpiaca a várakozásokra rácáfolva tovább nőtt, 2 százalék körüli mértékben.
Az Intel ebben a szegmensben az Apple MacBook Air windowsos klónjának tekinthető ultrabookokra és a hamarosan bemutatkozó, 22 nanométeres technológiával gyártott Ivy Bridge processzorokra alapozza a rövid távú jövőjét. Paul Otellini vezérigazgató elmondta: a hosszú üzemidejű, vékony notebookokból már most 21 modell kapható, de idén ez a szám 100-ig kúszik fel. A cég nemrég globális reklámkampányt indított több százmillió dollárért a termékkategória támogatására. Az elkövetkező hónapokban a készülékek ára is barátságosabb szintre süllyed – ígérte Otellini.

Kihívják az ARM-ot
A cég ugyanakkor nem csak a pécés piacra épít. Most már biztos, hogy évek sikertelen próbálkozásai után megjelennek az Intel-chipekre épülő okostelefonok. Mégpedig sajtóértesülések szerint napokon belül: Indiában még a héten piacra kerül az a Lava Xolo X900, amit február végén a barcelonai Mobile World Congress kiállításon lepleztek le.

Ezekben közös, hogy Android operációs rendszerre épülnek, és a Medfield kódnéven fejlesztett, 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott Atom Z2460 rendszerchip dolgozik bennük. Az Intel szerint a Medifield platform már nemcsak teljesítményben, de fogyasztás szempontjából is versenyképes a telefonpiacon eddig egyeduralkodó ARM megoldásaival, 3G-hálózaton nyolcórás beszélgetési időt biztosít, öt órán át képes nagy felbontású videót lejátszani és 14 napig bírja készenlétben. A második inteles telefon a Lenovo K900 lehet, amit a jövő hónapban tervez piacra vinni a gyártója.

A PC-s kliensekért felelős Intel-divízió forgalma az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal, 8,45 milliárd dollárra, a szerverrészlegé fél százalékkal, 2,45 milliárd dollárra, míg az egyéb csipeket (többek között a mobilos lapkákat és Atom processzorokat) fejlesztő csoporté 6 százalékkal, 1,1 milliárd dollárra csökkent. Ezzel szemben a szoftverekért és szolgáltatásokért felelős üzletág (ez gyakorlatilag a McAfee és a Wind River territóriuma) több mint kétszeresére, 571 millió dollárra növelte az árbevételét. Az Intel a jelenlegi, második negyedévre 13,1 és 14,1 milliárd dollár közötti árbevételt vár.

index

2012.04.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok