HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Spenótos gombóc egy óra alatt!

t: 3219

Spenótos gombóc egy óra alatt!

Az első tavaszi friss zöldségféle, sok jó tulajdonsággal. Nem csak főzeléket érdemes készíteni spenótból, sokféleképpen felhasználható - akár nyersen is.

Honos:

A Közel-Keletről, vélhetően Perzsiából származik, az arabok közvetítésével jutott el Európába, ahol aztán elterjedt.

Miért jó:

Vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag: az A- és B-vitamin mellett sok vas, kalcium, magnézium van benne. A pároláskor keletkező levet érdemes leönteni róla, mert ólmot tartalmazhat.

Hogyan használd:

Más oszágokban nyersen, salátaként is fogyasztják – érdemes kipróbálni -, nálunk inkább főzelékként ismert, de manapság már tésztaételek kiegészítőjeként szintén népszerű. Salátához mindig friss leveleket válassz, melyek jobb ízűek és nem veszítettek vitamintartalmukból. Palacsinta, sós lepény, pite töltelékeként, fokhagymával ízesítve szintén finom, olasz tésztákhoz is adhatod – ricottával igen ízletes -, és akár gombócot is készíthetsz belőle, például az alábbi tiroli változatot.

Tiroli spenótos gombóc

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg fehér kenyér, 2 dl tej, 250 g leveles spenót, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor oregánó, 10-10 dkg vaj és sajt, 2 tojás, 4-5 ek liszt, szerecsendió, 7-8 dkg dió, só, bors



Elkészítése:
1. A kenyeret apróra kockázzuk, majd meglocsoljuk a langyos tejjel, és 30 percig állni hagyjuk. A spenótot kevés vízben, fedő alatt kb. 5 percig főzzük. A kétféle hagymát apró kockákra vágjuk. Az oregánóból keveset félreteszünk, a többit finomra aprítjuk.
2. A hagymákat megpároljuk 2-3 dkg felhevített vajon, majd belevegyítjük az oregánót, és kihűtjük. A sajt felét apróra kockázzuk, a maradékot finomra reszeljük.
3. A kihűlt spenótot kinyomkodjuk, majd durvára aprítva összedolgozzuk a hagymás keverékkel, a sajtkockákkal, a tojásokkal, a liszttel meg a kenyérrel. Sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Ha a massza túl nedves, több lisztet gyúrunk bele. 8 gombócot formálunk belőle, és bő, forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzzük. A diót durvára aprítjuk, a maradék forró vajon megpirítjuk, és beleforgatjuk a lecsöpögtetett gombócokat. A reszelt sajttal megszórjuk, és a félretett oregánóval díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra.

Pink.hu

2012.03.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok