HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Fokhagymás, sajtos, káposztás és egyéb lángosok

t: 3338

Fokhagymás, sajtos, káposztás és egyéb lángosok

Ki ne szeretné a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepényét. Magában – fokhagymával, tejföllel és egyéb finomságokkal megbolondítva –, vagy szaftos hús mellé köretként.

Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Főként piacokon vagy gyorsbüfékben kapható, de otthon is készíthető. Legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, és Békéscsaba környékén a brindzás kivitel.



Burgonyás lángos

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, csipetnyi cukor, só, olaj

b>Elkészítés:
1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. belekeverünk 5 dkg lisztet és kovászt készítünk. A főtt burgonyát szitán áttörjük és összekeverjük a maradék liszttel. Hozzáadjuk a kovászt és a maradék tejet, kevés sót.

A tésztát legalább 10 percig dagasztjuk,, majd meleg helyen, letakarva háromszorosára kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, majd a köröket kézzel jól kinyújtjuk.

Bő, forró olajban kisütjük, a zsiradékot lecsöpögtetjük. Tetszés szerint zúzott fokhagymával, vagy tejföllel, reszelt sajttal megrakva fogyasztjuk.

Juhtúróval töltött palóc lángos

Hozzávalók:

50 dkg főtt, áttört burgonya, 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő + kis tej+ 1 csipet cukor, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál só

Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk, forró vízben megfőzzük, és áttörjük. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral megfuttatjuk. Összekeverjük az áttört burgonyát, a lisztet, a sót, a tejet és a tejben megfuttatott élesztőt, és jól átdolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben a juhtúrót kissé összetörjük egy villával, és hozzákeverjük a tejfölt.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd tenyérnyi téglalapokat vágunk ki belőle egy éles késsel. Minden lap felére juhtúrós tölteléket teszünk, majd a tésztát összehajtjuk, és a széleit az ujjainkkal összenyomkodjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és konyhai törlőkendőre vagy szalvétára szedjük. Azonnal fogyasztjuk.

Kefires lángos

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, kevés cukros tej, 2 kis doboz kefir, 1 közepes, főtt krumpli, 1-2 tojás, só, olaj

Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben megfuttatjuk. A kefirt a tojással, összetört főtt krumplival, kávéskanál sóval és a futtatott élesztővel összekeverjük. A lisztet apránként adjuk hozzá, annyit, hogy a lángos tésztára jellemző tésztát kapjunk. A tésztát legalább 1 órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd annyit veszünk ki belőle, amennyi lángost frissen akarunk kisütni. (A maradék tészta tetejére kevés étolajat öntve, hűtőben napokig eláll.)

Étolajos vagy vizes kézzel előbb zsemléket formálunk, majd kerek formára széthúzzuk a lángosokat, és forró olajban, de kis lángon világosra sütjük. Ízesítés: só, fokhagyma, tejföl, sajt ízlés szerint.


Kelkáposztás lángos

Hozzávalók:
1,5 kg liszt, 7 dkg élesztő, 5 dl víz (az élesztőhöz használt vízzel együtt), 3 db főtt burgonya áttörve, só, cukor (az élesztő felfuttatásához), 1 kis fej kelkáposzta, bors, étolaj a sütéshez

Elkészítés:
Az élesztőt egy nagyobb pohárban langyos vízzel és cukorral elegyítjük, majd a lisztet, a burgonyát és a sót egy tálba elkészítjük. Sót mindenki ízlése szerint tegyen bele. A kelkáposztát lereszeljük apró reszelőn, és olajon sóval, borssal, pici cukorral pároljuk kb. 15 percig, majd hagyjuk, hogy kihűljön, és ezt is a lisztes tálba tesszük.

Ha az élesztő is fut, akkor a vízzel és a kovásszal összedolgozzuk az alapanyagokat, majd kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, lisztezett táblára kiborítjuk, és 2 vagy 3 nagyobb cipót formálunk, amiket egyenként kinyújtunk egymás után, és egy nagyobb pohárral (én müzlis pohárral) kiszaggatjuk a karikákat, amiket kézzel elkezdünk formálni egyre nagyobbra. Bő, forró olajban kisütjük. Mindenki ízesítheti saját ízlése szerint, pl. fokhagymás olajjal megkenve, tejföllel és sajttal...


Lusta lángos

Hozzávalók:

1 kg liszt, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1-1,5 evőkanál só, pici cukor, a sütéshez: olaj

Elkészítés:
Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval összeállítjuk. Lisztezett deszkára kiszaggatjuk, kb. 15-20 percig kelesztjük, majd forró olajban kisütjük. Ha a tészta sok lenne, olajozott nylon tasakban 1 hétig a hűtőben eláll.


Párizsis lángos

Hozzávalók:
30 dkg héjában főtt krumpli, 30 dkg liszt, 25 dkg darált párizsi, 2 dkg vaj, 1 tojás, só, őrölt kömény

Elkészítés:
A héjában főtt, áttört krumplit jól összedolgozom a többi hozzávalóval, kb. egy ujjnyi vastagra kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és bő, forró olajban kisütöm. Fokhagymás tejföllel az igazi!

Padlizsános lángos

Hozzávalók:
2-3 közepes burgonya, só, 2 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 3 dkg élesztő, 40 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, a töltelékhez: 1 közepes padlizsán, só, 1 nagy vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, őrölt fekete bors, a sütéshez: olaj

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, kihűtjük. Fél deci langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, az áttört burgonyát, a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztővel közepesen kemény tésztát dagasztunk.

A megmosott padlizsánt kockára vágjuk, fél kiskanál sóval összekeverjük, 10 percre félrerakjuk. A hagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a levétől kinyomkodott padlizsánt, és kb. 12 perc alatt puhára pároljuk. A paradicsomokat meghámozzuk, kockára vágjuk, a padlizsánhoz adjuk, pár percig együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A lángos tésztáját féltenyérnyi darabokra szaggatjuk, mindegyik közepére teszünk a padlizsános töltelékből. A tésztát félbehajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk. Bő, forró olajban sütjük.

sonline.hu

2012.03.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok