Nincs is annál jobb, amikor egy fárasztó hét után vasárnap összeül a család, és együtt ebédel. Úgy gondolom a téli hónapokban nem gond, ha egy kicsit több kalóriát viszünk be, hiszen nem szabad, hogy legyengüljön a szervezetünk, kell az energia! A tápanyagokban gazdag zöldborsólevest követően tepsis burgonyát, majd egy könnyű gyümölcssalátát javaslok. A menünk így 1370 kcal/ fő értéket tartalmaz. Jó étvágyat!
Zöldborsókrémleves baconszalonnáva
Hozzávalók (4 személyre)
30 dkg zöldborsó (mirelit) 1 db kis fej vöröshagyma ½ dl tejszín 5 dkg vaj 10 dkg baconszalonna 1 kk. Vegeta só
Elkészítési mód: 3 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd belerakjuk a zöldborsót, és felöntjük 8 dl vízzel. Vegetával, sóval ízesítjük. 8-10 perc alatt puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, beleöntjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk. Menet közben 2 dkg vajon a megpirított vékonyra szeletelt baconszalonnával tálaljuk.
Tepsis burgonya
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg burgonya 1 db kis fej vöröshagyma 8 db tojás 10 dkg házi füstölt kolbász 10 dkg császárszalonna 3 dl tejföl 20 dkg trappista sajt
½ dl tej 2 dkg vaj 1 ek. zsemlemorzsa 1 ek. Vegeta 2 ek. olívaolaj só
Előkészítés: Jó bő vízzel mossuk át a burgonyát, és héjában tegyük fel főni. Ha puhára főtt, héjától tisztítsuk meg. A tojásokat főzzük keményre (10 perc), a szalonnát és a hagymát kockára, a házi füstölt kolbászt, a burgonyát, a tojást karikákra vágjuk, és a sajtot lereszeljük.
Elkészítési mód: A szalonnát, a hagymát és a kolbászt olívaolajon megpirítjuk, majd 1 dl tejföllel öszszekeverjük. A tepsit vajjal kikenA karikára vágott főtt burgonyát kétfelé osztjuk, egyik felét egyenletesen elterítjük a tepsi aljára, majd megszórjuk a karikára vágott főtt tojással, és leöntjük a tejfölös-szalonnás-kolbászos raguval. Az után lefedjük a megmaradt karikákra vágott burgonyával. 2 dl tejfölt a tejjel és a reszelt sajttal elkeverjük, sóval, Vegetával beízesítjük, azután egyenletesen elterítjük a burgonya tetején. Előmelegített sütőben, 150 °Con, szép világosbarnára sütjük. Amikor kész tálalásnál kockákra vágjuk, tejföllel meglocsoljuk, és petrezselyemzöldjével díszítjük.
Gyümölcssaláta
Hozzávalók Hozzávalók (4 személyre)(4 személyre)
2 db körte 2 db körte 2 db alma 2 db alma 5 dkg kökény 5 dkg kökény 1 db kiwi 1 db kiwi 1 fél ananász 1 fél ananász 1 fürt szőlő 1 fürt szőlő 5 db sárga- 5 db sárgabarackbarack
Elkészítési mód: A gyümölcsöket megtiszítjuk, összekockázzuk, mentalevéllel esztétikusan díszítjük. A főfogás után üdítően hatnak a friss gyümölcsök.
blikk