Kedves Olvasó! Bízom benne, hogy rovatommal segíthetek mindennapi és ünnepi ételeink kiválasztásában. Hűen ragaszkodom mottómhoz, mely szerint: vasárnap ne fogyókúrázzanak, engedjék át magukat a gasztronómia csábításának. Ehhez szeretnék hétről hétre tippeket, ötleteket adni! A vasárnapi menünk 1480 kcal/ fő értéket tartalmaz. Az ételek elkészítéséhez türelmet, az elfogyasztáshoz jó étvágyat kívánok!
Gesztenyepüré-leves olívaolajon pirított tökmaggal
Hozzávalók (4 személyre)
15 dkg natúr gesztenyemassza 1 dl tejszín 1 db tojássárgája 10 dkg tökmagbél 1 ek. olívaolaj 1 kk. őrölt szegfűszeg só
Elkészítési mód: A gesztenyemasszát egy lábasba rakjuk, majd 8 dl vízzel 10 percig főzzük. Sóval ízesítjük, szegfűszeggel illatosítjuk. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tojássárgával simára kevert tejszínt. Egy forralás után tálaljuk, a tetejét olívaolajon pirított tökmaggal megszórjuk.
Zöldséges húsfazék
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg pulykamell 40 dkg mélyhűtött zöldségmix 1 gerezd fokhagyma 5 dkg vaj 1 kis fej vöröshagyma só
Elkészítési mód: A pulykamellet kockákra, a vöröshagymát finomra, a fokhagymát karikára vágjuk. Vajon a hagymákat és a húst lesütjük, majd 1 dl vízzel felöntjük, és sóval beízesítjük. Hozzáadjuk a zöldségmixet, és az egészet puhára pároljuk. Formázott rizzsel esztétikusan tálaljuk.
Illatos rizs
Hozzávalók (4 személyre)
30 dkg rizs 1 kis fej vöröshagyma 2 kk. őrölt rozmaring 1 kk. őrölt fahéj 1 kk. őrölt szegfűszeg 2 ek. olaj só
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 6 dl vízzel, sóval beízesítjük, rozmaringgal, fahéjjal és szegfűszeggel illatosítjuk, majd egészben belerakjuk a dó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergős, illatos rizst kapunk.
Csokoládés mézes krémes
Hozzávalók (10 személyre) A tésztához:
50 dkg liszt 10 dkg cukor 1 dl méz 2 db tojás 5 dkg vaj 1 dl tej 1 tk. szódabikarbóna A krémhez: 15 dkg liszt 5 dl tej 20 dkg vaj 15 dkg cukor Csokimáz: 10 dkg étcsokoládé 5 dkg vaj 1 dl tejszín
Elkészítési mód: A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Négyfelé osztjuk, lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk. A tepsit vajjal kikenjük, és a tésztalapokat 180 °C-os előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisütjük.
Krém: A lisztet a tejjel simára keverjük, és lassú lángon krémesre sűrítjük. A vajat, a cukrot hozzáadjuk, és botmixerrel habosra keverjük. Félrerakjuk, hagyjuk kihűlni. A lapokat egyenként megkenjük a krémmel, és egymás tetejére helyezzük.
Csokimáz: Az étcsokoládét apróra törve gőz felett a vajjal és a tejszínnel simára keverjük, és a sütemény tetejét egyenletesen bevonjuk vele, majd 2 órán át hűtőben tároljuk. Tálalásnál téglalap alakúra szeleteljük, s meghintjük fahéjas cukorral.
Blikk.hu