HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Rally > Terepjáróra váltotta a kombájnt Sebestyén Sándor

t: 5998

Terepjáróra váltotta a kombájnt Sebestyén Sándor

A kombájnt terepjáróra váltotta Sebestyén Sándor (39). A túrkevei mezőgazdasági vállalkozó a kilencméteres monstrumot egy feleakkora Toyota autóra cserélte, s a Dél-Amerikában zajló Dakar-ralin igyekszik minél jobb eredményt elérni.

A munkám során gyakran előfordul, hogy gabonabetakarító gépet vezetek. Speciális jogosítvány kell az ilyen szerkezet irányításához, ami persze egyáltalán nem meglepő, hiszen tíz és fél méter a vágóasztala, a súlya nagyjából kétszáz mázsa, a magassága pedig majd' négy méter, s nagyjából száz mázsa búzát bír szállítani – mesélte a pilóta, aki a dolgos hétköznapokban hasonló ügyességgel lavírozik a 600 lóerős szörnyeteggel, mint az Argentínát, Chilét és Perut átszelő dél-amerikai viadalon a kb. 300 LE-s kocsijával.


Sebestyén jelenleg 101. helyen áll a Dakar-ralin az autósok között

Persze Sebestyén Sándor már a terepen autózáshoz is hozzászokott az elmúlt évek alatt.

– A nagykunsági terület próbára teszi az embert, 1994 óta több kalandban volt már részem – mondta a versenyző. – Naponta kétszáz kilométert vezetek Túrkeve határában, a földeken, a legváltozatosabb talajtípusokon. Akadtam én már el idehaza is sárban, vízben, hóban, de persze volt alkalmam korábban kipróbálni azt is, hogy milyen homokban, a sivatagban menni, ezért is mertem nekivágni egyáltalán egy olyan emberpróbáló viadalnak, mint az idei Dakar.

Azt már megtapasztalhatta, hogy nehéz feladatra vállalkozott, hiszen szombatról vasárnapra az éjszakát a dűnék között töltötte navigátorával, Bognár Józseffel (39). Ugyanis olyan nehéz szakaszt jelöltek ki a szervezők az Atacama-sivatagban, hogy a mezőny nagy része nem tudott kijönni a homokhegyek közül – mivel vasárnap pihent a mezőny, így volt lehetőség a tábor elérésére, igaz, lapzártánkkor még nem lehetett tudni, hogy ez sikerült-e ezúttal Sebestyénéknek


Sebestyén Sándor (balra) a nagykunsági földeken vezeti a betakarítógépet

Ami viszont biztos, hogy a szintén autóval induló, a szelektívnek az összetett 39. helyéről nekivágó Szalay Balázs (46) teljesítette a legutóbbi penzumot, míg a 101. pozíciót elfoglaló Sebestyénékhez hasonlóan a kamionosoknál 23. Darázsi Zsolt (42) is a járművében éjszakázott.

blikk.hu

2012.01.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok