HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Hamburg steak Fásy Ádámtól

t: 2793

Hamburg steak Fásy Ádámtól

Sok elméletet hallani arról, kinek is köszönhetjük a hamburgert. Az általam ismert história a következő: Amikor a középkorban Németország tengeri kereskedelmet folytatott Oroszországgal, több ismert orosz étellel együtt a tatár steaket is megszerette a német kikötőváros, Hamburg lakossága. Később, a XVIII. században a német matrózok New Yorkban is megismertették a finom ételt, ami hamburg steak néven ment át a köztudatba. Mindmáig kérdés, kinek jutott eszébe, hogy a hamburgerpogácsát zsemlébe tegye. A vasárnapi menünk 1350 kcal/fő értéket tartalmaz. Jó étvágyat kívánok!

Illatos birsalmaleves

Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg birsalma 1 dl tejföl 2 ek. liszt 1 dl tej 5 dkg cukor 3 t.vaníliáscukor 1 kk. őrölt szegfűszeg 1 kk. fahéj 1 csipet só

Elkészítési mód: A birsalmáról a bolyhokat szárazon ledörzsöljük. Jól megmossuk, azután félbevágjuk, majd a magházát kivágjuk. Vékonyra szele teljük és egy lábasba rakjuk. 8 dl vízzel felöntjük. Őrölt fahéjjal, szegfűszeggel illatosítjuk, majd a cukrokkal és egy csipet sóval ízesítjük. Puhára főzzük, azután beleöntjük a tejet és felforraljuk. A simára kevert liszttel és tejföllel behabarjuk és bársonyosra főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe rakjuk. Hidegen tálaljuk.



Fásburger párizsi hagymakarikákkal és sült burgonyával

Burger hozzávalói (4 személyre)

15 dkg darált marhahús 15 dkg darált csirkemell 15 dkg darált pulykapecsenye 10 dkg darált császárszalonna 10 dkg darált sertéscomb 1 gerezd fokhagyma 1 kis fej vöröshagyma 5 dkg sűrített paradicsompüré 1 csokor petrezselyemzöld 2 levél friss bazsalikomlevél só

Elkészítési mód: A zöld fűszereket, a tisztított hagymákat és a paradicsompürét botmixerrel pépesítjük, majd sóval beízesítjük. Azután a darált húsokkal összegyúrjuk. 2-3 óráig hűtőbe rakjuk, majd egy nyújtódeszkára kiöntjük, és egy beolajozott nyújtófával kb. 2 cm vastagra egyenletesen elterítjük. 8 cm-es átmérőjű pohárral húspogácsákat szaggatunk. Egy ecsettel mind a két oldalát olajjal megkenjük. Egy teflonserpenyőben mindkét oldalát kb. 8-8 percig pirosra sütjük.



Sült burgonya hozzávalói (4 személyre)

60 dkg burgonya 2 dl olaj (a sütéshez) só

A burgonyát megpucoljuk, díszkéssel hosszáaranybarnára sütjük. Szalvétára kiszedjük, felitatjuk az olajat, és sóval meghintjük.

Hagymakarikák hozzávalói (4 személyre)

4 fej vöröshagyma 2 db tojás 5 dkg liszt 0,5 dl tej 2 dl olaj (sütéshez) só

Elkészítési mód: A hagymát héjától megtisztítjuk, egyforma vastagságú karikákra vágjuk. A tojást, a tejet, a lisztet habverővel krémesre keverjük, sóval ízesítjük, majd megforgatjuk benne a hagymakarikákat, és forró olajban pirosra sütjük. Szalvétára kiszedjük, felitatjuk az olajat.

Ribizlis-puncsos minyon

Hozzávalók (10 személyre) Piskóta:

4 db tojás 15 dkg liszt 10 dkg porcukor fél t. sütőpor 8 dkg vaj 0,5 dl tej Töltelék: 2 dl tej 5 dkg cukor 2 ek. liszt 8 dkg vaj fél t. vaníliás cukor 10 dkg ribizke 1 mk. rumeszencia Fondant: 20 dkg cukor 2 dl víz ribizlilé Marcipán: 2 dl tej 7 dkg kristálycukor 10 dkg liszt 2 dkg vaj 1 kk. őrölt mandula Gyúráshoz: 5 dkg kukoricakeményítő 5 dkg porcukor

Elkészítési mód:

Piskóta: A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot a habbal elkeverjük, kissé felverjük, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. Azután összekeverjük a liszttel, majd sütőpapírral bélelt tepsibe kiöntjük. 180 °C-os előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Töltelék: Besamel-, vagyis tejmártást készítünk. A vajból és a lisztből készítsünk világos rántást, ezt öntsük fel a forró tejjel, s habverővel keverjük simára. Néhány percig főzzük, hogy besűrűsödjön, majd hozzáadjuk a ribizkét, cukorral és rumeszenciával ízesítjük. A forma széléről leesett piskótadarabokat elmorzsoljuk és hozzákeverjük a töltelékhez.

Fondant: Kis lángon a vizet a kristálycukorral feltesszük főni, amikor elkezd gyöngyözni az edény szélén és felolvadt a vízben a cukor, visszaveszem a legalacsonyabb fokozatra. Menet közben a ribizlit botmixerrel pépesítjük, majd szitán át hozzáadjuk. Szép rózsaszín cukorrkrémet kapunk.

Marcipán: A tejet a cukorral felforraljuk, majd A tejet a cukorral felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten pár percig gyön-alacsony hőmérsékleten pár percig gyön-főzzük. Belerakjuk a vajat és az őrölt mandulát. Hagyjuk kihűlni, majd kb. 3 óra hosszáig hűtőbe rakjuk. Porcukorral és kukoricakeményítővel alaposan átgyúrjuk. A nyújtódeszkát és a nyújtófát porcukorral meghintjük és rárakjuk a tésztát, majd vékonyra kinyújtjuk. Formával virágminta díszeket készítünk.

Összeállítás: A piskótatésztákat kerek formával kiszaggatjuk, majd krémmel egyenként megtöltjük, és egymás tetejére helyezzük. Gitterrácsra rakjuk, és fondanttal bevonjuk. A süti tetejét fehér marcipánvirággal díszítjük. Hűtőbe rakjuk. Tálalásnál ribizkével díszítjük.

Blikk.hu

2011.11.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok