Ezen a héten is krémlevest ajánlok, amihez különösen illik a pirított zsemlekocka. Főételnek magyaros csirkemájat javaslok párolt rizzsel, amely nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető. Desszertként látványos Bounty szeletet kínálok, amit első ránézésre nehéznek tűnik elkészíteni, de igazából nagyon is könnyű. A mai menünk 1420 kcal/fő értéket tartalmaz. Jó étvágyat kívánok!
Fásy Ádám
Zöldségkrémleves pirított zsemlekockákkal
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej zeller
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl tejszín 5 dkg vaj só
Elkészítési mód:
A tisztított zöldségeket kockákra, a petrezselyemzöldjét finomra vágjuk. Vajon megpároljuk, majd felöntjük 8 dl vízzel, sóval beízesítjük. Puhára főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, s botmixerrel krémesítjük. Pirított zsemlekockákkal, forrón tálaljuk.
Magyaros csirkemáj párolt rizzsel
Hozzávalók a csirkemájhoz
(4 személyre)
60 dkg csirkemáj
10 dkg kolozsvári szalonna
2 db piros paprika
1 db fehér paprika
1 fej vöröshagyma
3 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
3 dkg kalocsai őrölt pirospaprika
5 dkg mangalicazsír
só, bors
A kolozsvári szalonnát, a finomra vágott hagymát és a szeletelt paprikát felhevített mangalicazsíron megdinszteljük. Zsírjára pirítjuk, majd meghintjük őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a tört fokhagymát és a héjától megtisztított forrázott paradicsomot. Kevés folyadékot öntünk hozzá, majd zsírjára sütjük, és belerakjuk a csirkemájat, és készre főzzük. Tálalás előtt sóval, borssal beízesítjük. (Megj.: menet közben ne sózzuk meg, mert megkeményedik a máj.) Párolt rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók a rizshez (4 személyre)
32 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 ek. olaj
só
Elkészítési mód: A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 8 dl vízzel, sóval beízesítjük. Egészben belerakjuk a tisztított vöröshagymát, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergő rizsköretet kapunk.
Bounty szelet
Hozzávalók
(20 személyre)
Tészta:
5 dkg kakaópor (keserű)
5 db tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 dl tejszín
1 cs. sütőpor
2 dkg vaj
Töltelék:
5 dl tejszín
15 dkg cukor
3. cs. vaniliás cukor
2 cs. habfixáló
30 dkg kókuszreszelék
Tortabevonó:
5 dkg liszt
5 dkg kakaópor (keserű)
15 dkg cukor
3 dl tej
10 dkg vaj
kókuszdara
Elkészítési mód: A tojássárgáját keverjük össze porcukorral, majd csurgassuk bele lassan a tejszínt és adjuk hozzá a kakaóporral és a sütőporral összekevert lisztet. A kemény habbá vert tojások fehérjét óvatosan forgassuk bele a tésztába. Vajazzunk ki egy 22 cm-es tortaformát, és hintsük meg liszttel. 180 °C-os előmelegített sütőben, kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. 15 percig pihentetjük a kikapcsolt sütőben. Gitterrácsra borítva hagyjuk kihűlni. Menet közben a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrokat, a habfixálót, és belerakjuk a kókuszreszeléket, majd összekeverjük. A tortalapot háromfelé keresztbe vágjuk. A tölteléket két részre osztjuk, és egy-egy tortalapon szépen elterítjük, majd egymás tetejére rakjuk és a harmadik lappal lefedjük.
Tortabevonó: A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, majd állandó kevergetés mellett beleöntjük a tejet, a cukrot és a kakaót. Krémes csokimártást készítünk, és ezzel bevonjuk a tortát, majd kókuszdarával meghintjük. Szeletelés előtt kb. 1 óráig hűtőbe rakjuk.
Blikk.hu