A nyári melegben milyen jólesik a könnyű, hideg erdei gyümölcsleves! Főételnek mangalicasültet kínálok, amit gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni. Mellé – kedvenc köretemet – burgonyalepényt tálalok. Desszertként túrós süteményt javaslok.
A menünk 1100 kcal/fő értéket tartalmaz. Az ételek elkészítéséhez sok sikert, elfogyasztásukhoz jó étvágyat kívánok!
Rozmaringos mangalica szűzpecsenye burgonyalepénnyel
Hozzávalók a szűzpecsenyéhez (4 személyre) • 60 dkg mangalica szűzpecsenye • 5 dkg mangalica zsír • 1 szál friss rozmaring • só
Elkészítési mód: A mangalicazsírt felhevítjük, belerakjuk a friss rozmaringszálat, az előre besózott szűzpecsenyét egészben, és lassú tűzön megpirítjuk. Felszeletelve tálaljuk, és meglocsoljuk a pecsenyelével.
Hozzávalók a burgonyalepényhez (4 személyre) • 1 kg burgonya • 3 ek. olaj • só
Elkészítési mód: Tisztítsuk meg és reszeljük le a burgonyát, majd sóval ízesítsük. Egy közepes méretű serpenyőben hevítsük fel az olajat, öntsük bele a reszelt burgonyát, és simítsuk el kb. 3-4 cm vastagságra. Közepes lángon kb. 10-12 percig pirítjuk, majd megfordítjuk és a másik oldalát is 10-12 percig sütjük addig, amíg szép aranysárga nem lesz. 4 adagra vágjuk és köretként tálaljuk a szeletelt mangalica szűzpecsenye mellé.
Erdei gyümölcskrémleves
Hozzávalók (4 személyre) • 20 dkg szeder • 20 dkg ribizli • 20 dkg málna • 10 dkg cukor • 1 dl tejföl • 1 ek. liszt • 2 db tojás • egy csipet só
Elkészítési mód: A gyümölcsöket megtisztítjuk, 2 dl vízzel felöntjük, kb. 10-15 percig főzzük, azután botmixerrel turmixoljuk. Beízesítjük cukorral és egy csipet sóval. 6 dl vízzel felöntjük, felforraljuk és simára kevert lisztes tejföllel behabarjuk. A tojásokat felütjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez, és simára keverjük. Menet közben két evőkanál cukorból és a tojásfehérjéből kemény habot készítünk, azután kanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. Lehűtve, hidegen fogyasztjuk. Tálalásnál mentalevéllel díszítjük.
Túrószelet
Hozzávalók (4 személyre) • 20 dkg túró • 2 dl tejföl • 20 dkg kristálycukor • 1 t. vaníliás cukor • 5 ek. búzadara • 5 db tojás • vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Elkészítési mód: A túrót a tejföllel elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a búzadarát és a tojássárgájákat. Ezután beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Kivajazott, morzsával meghintett tepsibe öntjük és kb. 30 perc alatt, 180 °C-on készre sütjük. A kihűlt tésztát porcukorral meghintve szeletelve tálaljuk.
Blikk