HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > 3 jeges desszert a forróságra

t: 4880

3 jeges desszert a forróságra

A tikkasztó melegben jól jön egy kis belső hűtés: a fagylaltos édességektől garantáltan jobb kedvre derülsz. Ajánlunk három kipróbált receptet.

1. Házi fagyispagetti

Desszertestányérokra halmozott gyümölcsre vagy süteményre - közvetlenül a fogyasztás előtt a mélyhűtőben jó keményre fagyott vaníliafagylaltot vagy -parfét burgonyanyomón keresztül a gyümölcsre, sütire nyomjuk. A gyerekek imádják!

2. Pückler-fagylalt

Hozzávalók (12 szelethez):
5 dkg étcsokoládé, 800 g tejszín, 15 dkg porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 20 dkg eper, a díszítéshez csokoládé

Elkészítése:
1. A csokoládét felaprítjuk, forró vízfürdőben megolvasztjuk, és rövid ideig hűlni hagyjuk. Kb. 700 g tejszínt a porcukorral együtt kemény habbá verünk, majd 3 tálban elosztjuk. Az egyik adagba belevegyítjük a csokoládét. Egy őzgerincet vagy (1 1/2 l-es) kerek tálat hideg vízzel kiöblítünk, belesimítjuk a csokoládékrémet, és kb. 15 percre mélyhűtőbe állítjuk.
2. A vaníliás cukrot meg a tojássárgáját habosra keverve a második adag tejszínhabba dolgozzuk, azután a csokoládérétegre kenjük, és kb. 15 percre visszatesszük a mélyhűtőbe. Rúdmixerrel pépesítünk 15 dkg epret, és a maradék tejszínhabba forgatjuk, majd a vaníliarétegre simítjuk. Egész éjszakára mélyhűtőbe állítjuk.
3. Tálalás előtt a formát rövid időre forró vízbe mártjuk, és a fagylaltot tálra borítjuk. A maradék tejszínt felverjük, majd feldíszítjük vele a tortát. Csokoládészilánkokkal és a maradék eperrel díszítve azonnal kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 1 óra, 1090 kJ (260 kcal) / szelet.

Honnan kapta a nevét?
Fürst Pückler herceg katonatiszt és kertészmérnök volt. A felesége, Lucie szerelme jeléül egy azóta klasszikussá vált desszertet talált ki neki. A férfi nem volt hálás érte – megcsalta őt egy másik nővel.
Pückler felesége rajongott a konyhaművészetért, mindig újabb és újabb ételekkel kísérletezgetett, hogy kényeztesse férjét. Egyszer különösen nagy örömöt akart szerezni az ínyenc hercegnek, ezért Schulz cukrászmesterhez fordult tanácsért. Desszertet akart készíteni, és szerette volna, hogy párja büszke legyen majd a remekműre. A végeredmény háromféle fagylaltból – csokoládéból, vaníliából és eperből – álló, fantasztikus torta lett. Extravagáns, ahogy az egy igazi herceghez illik.
Amit azonban Lucie nem sejtett: Pückler a desszertet alig három nap múlva szeretőjének ajánlotta. Caroline, a vendéglős lánya egy szenvedélyes szerelmeslevél kíséretében kapta meg a receptet. Ez egyáltalán nem tűnik herceghez méltó viselkedésnek!

3. Különleges gyümölcsös fagylalt palacsintával

Hozzávalók (4 személyre):
3 dkg liszt, 8 ek tej, 1 tojás, 1 ek + 10 dkg cukor, 1 ek puha vaj vagy margarin, a kenéshez kb. 1 ek olaj, 30 dkg erdei gyümölcs, 1 doboz tojáslikőr-vanília (vagy madártejes) fagylalt, kevés mentalevél, 1 tk porcukor, a díszítéshez gyümölcs



Elkészítése:
1. Robotgéppel kikeverjük a lisztet a tejjel, a tojással, 1 ek cukorral meg a vajjal. Megkenünk olajjal egy kb. 18 cm-es teflonserpenyőt, és a tésztából a szokott módon 4 vékony palacsintát sütünk. Kivesszük, és hűlni hagyjuk.
2. A maradék cukrot összekeverjük 5 ek vízzel és a gyümölcsökkel, majd közepes hőfokon, állandó keverés mellett lassan felforraljuk. A tűzhelyről levéve botmixerrel pépesítjük. 4 fagylaltoskelyhet (vagy desszertestálkát) kibélelünk a palacsintákkal, 3-3 gombóc fagylaltot teszünk rá, majd meglocsoljuk a gyümölcsmártással.
3. A mentaleveleket megszórjuk porcukorral. A fagylaltkelyhet a mentával és a gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. kb. 40 perc, kb. 2185 kJ (520 kcal) / adag.

Pink.hu

2011.07.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok