HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Marhagulyás epres fánkkal

t: 2416

Marhagulyás epres fánkkal

Mint a Bio Agrár Kultúra Egyesület nagykövete örömmel osztom meg szakmai tapasztalataimat. Az őshonos magyar állatok húsát az igazán egészséges élelmek között tarthatjuk számon. A szürkemarha és a mangalica húsából különösen szeretek ételeket készíteni. Ezen a héten egy igazi hagyományos ételt ajánlok, a szürkemarha­gulyást. A kiadós leves mellé az Aquaworld cukrászai friss cipót sütöttek. Desszertként idei gyümölcsből, eperből készítettem édességet. A menünk 850 kcal/fő értéket tartalmaz.

Jó étvágyat kívánok!

Epres képviselőfánk

Hozzávalók (4 személyre): 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 ek. Cukor, 3 db tojás, 1 tk. sütőpor, egy csipetnyi só. A töltelékhez: 20 dkg eper, 25 dkg túró, fél ek. Zselatin. A tetejére: porcukor




Elkészítési mód: 2,5 dl vizet felforralunk, beletesszük a vajat, a cukrot és a sót. A tűzről levéve beleszitáljuk a lisztet, és addig kevergetjük, amíg a massza összeáll, majd ismét felforrósítjuk, és az egészet áttesszük egy tálba. Belekeverünk 1 tojást, a sütőport és végül hozzáadjuk a maradék tojást is. A tésztát csillagvégű nyomózsákba töltjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belőle. Forró sütőbe téve kb. 30 perc alatt megsütjük. Még melegen levágjuk a formák kalapját, és a fánkokat rácsra helyezve kihűlni hagyjuk.

Az epret pár szem kivételével, amit majd a díszítéshez fogunk használni, összeturmixoljuk, és hozzákeverjük a túrót. Hideg vízbe áztatjuk a zselatint, majd melegítve feloldjuk, lehűtjük, a túrókrémhez adjuk és hűtőszekrényben lehűtjük. A fánkokat megtöltjük az epres túrókrémmel, mindegyikbe 1 félbevágott eperszemet illesztünk, majd ráhelyezzük a kalapját. Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.

Szürkemarhagulyás hagyományosan

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg szürkemarha-lábszár, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db t. v. paprika, 2 db paradicsom, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem­gyökér, 1 kis fej zeller. 40 dkg burgonya, 1 csomó petrezselyem­zöld, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg mangalicazsír, 1 db tojás, 2 ek. Liszt, 2 dkg kalocsai őrölt pirospaprika, 1 kk. őrölt kömény, só, bors



Elkészítési mód: A szürkemarhalábszárat, a szalonnát, a hagymát, a t. v. paprikát, a paradicsomot, a zöldségeket, a tisztított burgonyát kockákra, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra vágjuk. Egy lábasban zsíron megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, belerakjuk a húst, a t. v. paprikát, a héjától megtisztított, forrázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát.

Zsírjára pörköljük, meghintjük kalocsai őrölt paprikával, 1 dl vízzel felöntjük, köménnyel, sóval, borssal ízesítjük, majd lassú tűzön, állandó folyadékpótlással a húst félpuhára főzzük, azaz egy finom pörköltet készítünk. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldségeket, valamint a finomra vágott petrezselyemzöldet. Fedő alatt rövid ideig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek, majd felöntjük 1,5 l vízzel, felforraljuk, és lassú lángon tovább főzzük. A tojást és a lisztet összekeverjük, sóval ízesítjük, és a tésztát evőkanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. Forrón tálaljuk, aki szereti, csípős paprikával erőt adhat neki.

blikk.hu

2011.07.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok