1. Eperkrém: (4 személy részére)
Hozzávalók:
60 dkg földieper
20 dkg porcukor
1 kh. vaniliás cukor
fél citrom
3 dkg zselatin
1,5 dl víz
4 dl tejszín
Elkészítés:
A megmosott, megtisztított eper kétharmad részét szitán áttörjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás ízesítőt a fél citrom kifacsart levével.
Hidegvízben feltesszük a zselatint, és kavargatás közben felforraljuk, majd lehűtjük, de nem hagyjuk megdermedni.
A tejszínhabból kemény habot verünk, melyhez az eperpürét és a folyékony lehűtött zselatint hozzákeverjük.
Üvegkelyhekbe adagoljuk, a megmaradt eperszemekkel díszítjük. 1-1,5 órán át hűtőben tároljuk, majd tálaljuk.
2. Epersaláta dinnyehéjban: (4 személy részére)
Hozzávalók:
20 dkg földieper
2 db sárgadinnye
10 dkg porcukor
1 kh. vaniliás cukor
1 db citrom
3 cl rum
Elkészítés:
Az epret megmossuk, majd a négy fél sárgadinnye kiskanállal kivájt húsával, a porcukorral, a vaníliás ízesítővel összekeverjük. Csavarjuk rá a citrom levét és locsoljuk meg a rummal. Ezt a keveréket alufóliában, a hűtőben 1-1,5 órán át állni hagyjuk.
A kellőképpen lehűlt gyümölcssalátát a kivájt dinnyék héjában tálaljuk, jégkockákkal díszítjük.
3. Eper tojáslepényben: (4 személy részére)
Hozzávalók:
60 dkg földieper
2 kh. fehérbors
8 db tojás
2 dl tejszín
2 dkg pórcukor
1 ek. vaj, vagy margarin
Elkészítése:
A tojásokat a tejszínnel, fehérborssal és a porcukorral összekeverjük. Serpenyőben vajat felhevítünk és ebben négy egyenlő részben, megsütjük a tojáslepényeket. A lepényekre ráhalmozzuk a megmosott, megtisztított eperszemeket majd félhold alakban összehajtjuk, tetejére kevés porcukrot szórunk.
Lefedett üvegtálban tálalásig melegen tartjuk. Előételnek desszertnek egyaránt feladhatjuk.
4. Epres- rizs: (4 személy részére)
Hozzávalók:
40 dkg földieper
10 dkg rizs
6 dl tej
10 dkg porcukor
2 dl tejszín
5 dkg vaníliás cukor
Elkészítése:
A tejben a rizst puhára főzzük. Mikor kész összekeverjük a cukorral, és hűlni hagyjuk.
Hidegen összekeverjük a vaníliás cukorral ízesített felvert tejszínhabbal és a megtisztított és megmosott eperszemekkel.
Üvegkelyhekbe porciózzuk, a tetejét eperszemekkel és egy kiskanál tejszínhabbal díszítjük.
5. Eperparfé: (4 személy részére)
Hozzávalók:
50 dkg földieper (lehet meggy, ribizli, vagy málna is)
5 db tojás sárgája
18 dkg porcukor
5 dl tejszínhab
Elkészítése:
A megmosott epret szűrön áttörjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a porcukrot és a keményre felvert tejszínhabot.
Őzgerincformába halmozzuk, oly módon, hogy alulra egész eperszemeket terítünk.
2-2,5 óra alatt mélyhűtőben kifagyasztjuk, majd tálaláskor melegvízbe mártva a formából kiborítjuk és szelelve tejszínnel díszítve, feladjuk.
6. Eperturmix: (4 személy részére)
Hozzávalók:
40 dkg földieper
4 dl tej
4 dl tejszín
1 kh. vaníliás cukor
4 db. tojás sárgája
3 cl rum (gyermekek esetén hagyjuk el)
Elkészítése:
Turmixgépben keverjük össze, hűtsük, majd üvegpoharakban porciózzuk.
7. Eperbólé: (4 személy részére)
40 dkg földieper
8 dkg porcukor
1 db citrom
4 dl édes pezsgő
3 cl rum, vagy ennél kevesebb
Elkészítése:
Az epret megmossuk, tisztítjuk, és egyenlő kockákra vágjuk. Egy üvegtálban a porcukorral, a kifacsart citrom levével és lereszelt héjával óvatosan összekeverjük, majd rummal meglocsoljuk. Lefedve 2-2,5 órára hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Kínáláskor üvegkelyhekbe kimerjük, és hideg pezsgővel felöntjük.
A kelyhek peremét porcukorba mártjuk és citrom karikával rátűzve díszítjük.
8. Eperlikőr: (1,5 liter ital készítéséhez)
Hozzávalók:
60 dkg földieper (vagy meggy)
7 gr porfahéj
3 gr szegfűszeg
4 dl alkohol (patikából vásárolt tiszta szesz)
25 dkg cukor
1 l víz
1 kk. reszelt citromhéja
3-4 cs. keserű mandulaolaj (csak, ha meggyből készítjük)
1 dl édes vörösbor
Elkészítése:
Tisztítsuk meg és mossuk meg a gyümölcsszemeket, majd kézzel préseljük össze egy lezárható üvegedénybe.
A gyümölcszúzalékhoz adjuk hozzá az ízesítőket és öntsük rá a tiszta alkoholt, majd zárjuk le az üveget és kb. két hétig szobahőmérsékleten, érleljük. Az így elkészült alaplevet, szűrőpapíron, vagy tiszta ruhán átszűrjük.
A vörösbort felhígítjuk 1 dl vízzel és ebben a cukrot sziruppá, főzzük. Kihűlve az alápléhez keverjük, majd kb. 1,5 l-re hidegvízzel kiegészítjük. Zárt üvegben 10 napig pihentetjük, néha az üveget felrázzuk. (Meggylikőrnél a keserű mandulaolajt az alapléhez hozzákeverjük.)
Jó nassolást kívánunk. (forrás: Lakberendezés.hu)