Süssön a szabadban! Több tucat fogás közül válogtahat a csütörtökön megjelenő receptmagazinban
Zöldspárgával töltött afrikai harcsafilé
Hozzávalók: 60 dkg harcsa, 45 dkg zöld spárga, fél póréhagyma, só, törött bors, 1 fokhagyma
Elkészítés: A spárgát enyhén sós vízben 4-5 perc alatt előfőzzük, leszűrjük. A harcsafilét felszeleteljük négy egyenlő vékony szeletre, sózzuk, borsozzuk, apróra darabolt fokhagymával bekenjük. A póréhagymát is enyhén előfőzzük a spárga főzőlevében, kb. 3 perc alatt, hosszában kettévágjuk, kibontjuk a leveleit. Egy levélkébe 4-5 szál spárgát rakunk, s ezt belecsavarjuk a halfilékbe. Szorosan feltekerjük és rostlapon 4-5 perc alatt készre sütjük. Roston sült paradicsommal tálaljuk.
Zöldfűszeres pácban érlelt csirkemell roston
Hozzávalók a páchoz: 1 dl olíva olaj, 1 ek. citromlé, só, törött bors, finomra vágott friss kakukkfű és bazsalikomlevél, apróra vágott fokhagyma, és tört pirított fenyőmag, 60 dkg csirkemell
Elkészítés: A mellett vékonyan felszeleteljük, a páclében legalább fél napig érni hagyjuk. Rostlapon, grillsütőn mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és köretként színes, vegyes grillezett zöldséget adunk hozzá. Mártásként zöld pesztót adhatunk mellé.
Gömöri gulyka
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg főtt, füstölt hús vagy házi kolbász, 3-4 g fokhagyma, 1 tojás, só, bors, majoránna, 60 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 1 kk. pirospaprika, 20 dkg sütni való szalonna
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát, elkeverjük a pirospaprikával, majd ezt is félrehúzzuk. A savanyú káposztát előpároljuk. A burgonya felét héjában megfőzzük, másik felét megpucoljuk, lereszeljük. Levét mindkettőnek leöntjük, a főtt burgonyát megtörjük, elkeverjük a reszelttel, egy tojással és annyi liszttel, hogy lágy tésztát kapjunk. Hozzáadjuk az apróra vágott (esetleg darált) füstölt húst vagy kolbászt, sóval, borssal, majorannával ízesítjük, végül kis gombócokat formálunk belőle, amelyeket sós vízben kifőzünk. A kész gombócokat a hagymás zsírba forgatjuk. A káposztát egy tepsi alján elosztjuk, ráhelyezzük a hagymás gombócokat, megszórjuk a sült szalonnakockákkal, végül a gulykát kemencében megpirítjuk.
Kolbásszal töltött kalács
Hozzávalók: 2 kg liszt, 1 cs. élesztő, 1 liter tej, cukor, só, 25 dkg zsír, 25 dkg margarin, 50 dkg kolbásztöltelék (50 dkg darált hús, só, bors, pirospaprika, fokhagyma), 25 dkg sajt
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, s a tejjel, a felvert tojásokkal, a zsiradékkal és két csipetnyi sóval bedagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk, hosszában sajtszeletekkel, kolbásztöltelékkel megrakjuk, feltekerjük, tetejét tésztacsíkokkal „fonottra” díszítjük, tojással megkenjük. A kalácstekercseket kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük, kb. fél órát ismét kelni hagyjuk, mielőtt a kemencébe tolnánk és pirosra sütnénk.
Blikk.hu