HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > Büszkeségünk, a konyha

t: 1837

Büszkeségünk, a konyha

A megújuló minőség

Jelen összeállításunkban inkább arra törekedtünk, hogy a konyha működését meghatározó számtalan terület újdonságaira – a bútortól a kiskanálig - hívjuk fel a figyelmet, amelyek egyszerűbbé, kellemesebbé és vonzóbbá teszik az életet a lakásnak ebben a helyiségében.

Kezdjük a bútorral, amely alapvetően meghatározza a konyha arculatát. Alapvető kategóriák, amelyeket a bútor stílusa határoz meg, természetesen léteznek. A klasszikus /sokan ide sorolják a countryt, sokan önállónak tekintik/ a modern és a high tech (és újabban a professzionális is feltűnik) egymással párhuzamosan, de folytonosan változó súllyal van jelen, olykor egyazon gyártó palettáján is. Kevés cég engedheti meg magának ugyanis, hogy kizárólag egyetlen „stílusban” gondolkodjon, de nem is lenne ésszerű, hiszen olyan tervezői-és gyártói kapacitással, olyan szellemi és anyagi háttérrel rendelkeznek, és a legtöbben olyan sokat fordítanak innovációra, hogy azt maximálisan ki is akarják használni.

Ami azonban egy magára adó és a nemzetközi piacon érvényesülni akaró cégnek napjainkban kötelező, az a minőség. Ebbe beletartozik természetesen a nemes és újabban, a fenntartható fejlődés ökológiai gondolatának érdekében, az újrahasznosítható anyagok mind erőteljesebb alkalmazása, a precíz kivitelezés és a szellemes formai megoldások sora. Mert megújulni, ha nem is évről évre, de meglehetősen rövid időközönként kötelező, gyakorlatilag valamennyi „stílusban”. A változtatás kényszere nemcsak a bútorosokat, hanem a háztartási készülékgyártókat is folyamatos megújulásra ösztönzi.

Eszközök, ékszerek

A tűzhelyek, a mikrohullámú készülékek, a mosogatógépek és hűtőszekrények „tudása” elképesztően összetetté vált, a konyhai készülékek legújabb generációja fantasztikus átalakuláson ment át. A szakemberek konvergencia kifejezéssel jelölik ezt a folyamatot, vagyis azt a sokféle és összetett tudást, amellyel korunk háztartási – de egyéb elektronikai készülékei is – rendelkeznek. Ma már nem léteznek korlátok, olyannyira, hogy a távirányítás vagy az Internet is beköltözött a konyhába, mi több, már az sem lehetetlen, hogy az egyes háztartási gépek egymással összeköttetésben álljanak.

A legújabb technológiával gyártott konyhai készülékek használatával lecsökkenthető a konyhában tölthető idő is, a gépek mind több praktikus funkciója megkönnyíti és felgyorsítja a hétköznapokat. Például léteznek olyan sütők, amelyek halogénfűtést és mikrohullámot egyszerre használnak, így bennük gyorsabban, ám ugyanolyan ízzel készülnek az ételek. De a legújabb fejlesztések megjelennek a hűtőkészülékek esetében is, amelyeknél már nem elég ha pusztán meghibásodás nélkül működnek, hanem – mégha első hallásra igencsak furcsának tűnhet is – a ma embere szinte társnak tekinti, hiszen már-már „beszélgetni“ is képesek.

Nem ejtettünk eddig szót a készülékek megjelenéséről, amely olykor fontosabb vásárlói szempont, mint a gépek tényleges tudása. Sokat változtak például a színek, a korábban jellemző fehér mellett gyakran különböző, élénkebb vagy akár ezüstös fém színek is feltűnnek, még a nagy gépeknél is. A „nagyok” mellett a kisgépek területén is óriási változásokat tapasztalatunk. Meglepő formai megoldású, szemet gyönyörködtető együttesek, kávéfőzőt, vízforralót, kenyérpirítót, robotgépet és még egyéb kiegészítőket tartalmazó családok készülnek, természetesen a közös szellemiséget tükröző designnal.

A konyhai berendezés napjainkban legalább annyira egységes látványt képes nyújtani, mint akár a nappali vagy a hálószoba. Büszkék vagyunk rá és büszkeségünket csak fokozhatják az edények, amelyekben fozünk, a porcelánok, amelyekkel terítünk és az evőeszközök, amelyek ékszerként csillanak meg a terített asztalon. (forrás: hg.hu)


2005.05.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok