HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Salátabár > Tavaszi saláta - egyszerű recepttel!

t: 5817

Tavaszi saláta - egyszerű recepttel!

Bár korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy a fejes salátát másként is elkészítheted, mint ecetesen, szerencsére fordult a kocka: az asztalra kerülhet számtalan változatban. Mi is mutatunk egyet.

Vásárláskor érdemes jól megnézned a kínálatot. A saláta akkor friss, ha sok ropogós, élénkzöld levele van – ilyenkor több benne a tápanyag is.


Fejes saláta

Miért jó:

Sok karotint, az ellenállóképességet erősítő C- és a véralvadáshoz szükséges K-vitamint tartalmaz. Igen jelentős a kalcium- és magnéziumtartalma is. Idegnyugtató, így alvászavarokra kitűnő természetes gyógyszer. Jótékonyan hat az izmok, a csontozat fejlődésére, köhögés, tüdőbaj esetén a légzőszerv nyálkahártyájára. Vértisztító hatású.

Hogyan használd:

Többnyire nyersen fogyaszthatod, saláták alkotóelemeként, továbbá hidegtálakat, szendvicseket díszíthetsz vele. Fűszerei: ecet, cukor, fekete bors, póréhagyma, metélőhagyma, tárkony, turbolya. Minél előbb edd meg, mert hamar megfonnyad. A kissé fonnyadt leveleket hideg vízben fel tudod frissíteni. Hűvös helyen, a hűtőszekrény zöldségesrekeszében rövid ideig eltartható.
100 g saláta 16 kalóriát, 1,4 g fehérjét, 0,3 g zsírt, 2 g szénhidrátot tartalmaz.

Tarka tavaszi saláta

Hozzávalók (6 személyre):
1 fejes saláta, 1 doboz (425 ml) csemegekukorica, 30 dkg paradicsom, 1 kígyóuborka, 2 különféle színű paprika, 1 főzőhagyma, 10 dkg olajbogyó, 3-3 ág kakukkfű, bazsalikom és petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, 6 ek fehérborecet, 6 ek olívaolaj, 1-2 tk cukor, só, bors, a díszítéshez friss zöld fűszerek

Elkészítése:
1. A salátát csíkokra metéljük. A kukoricát lecsöpögtetjük. A paradicsomot cikkekre, az uborkát szeletekre, a paprikát falatnyi darabokra vágjuk. A főzőhagymát legyaluljuk. A saláta előkészített hozzávalóit összekeverjük az olajbogyóval.
2. A zöld fűszereket felaprítjuk, aztán a fokhagymát átnyomjuk présen. Az ecetet összekeverjük az olajjal, a zöld fűszerekkel meg a fokhagymával. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük. A salátára locsoljuk, rövid ideig állni hagyjuk, és szükség esetén utánaízesítjük. Friss zöld fűszerekkel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 30 perc, kb. 880 kJ (210 kcal) / adag.

Pink.hu

2011.03.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok