HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Halételek > Káposztás-babos halászlé a nyerő

t: 4911

Káposztás-babos halászlé a nyerő

Ismét óriási feladat előtt álltak az ízlelőbimbók! Hatodik fordulójához érkezett ugyanis a nagy sikerű Halra Magyar! Halra Bor! rendezvénysorozat, amelyben a leghűségesebb városunkban a hónap első péntekjén 4 étterem séfje mérte össze halfőző tudását.

A versenykiírás szerint pontyból kellett valamilyen általuk kitalált új, vagy hagyományos ételt készíteni, a hozzá passzoló bort kiválasztani és a zsűrinek felszolgálni. A séfek pedig ismét szabadjára engedhették gasztronómiai fantáziájukat.


a GYŐZTES kisvendéglő szakácsa, Bausz Gyuláné A KÜLÖNLEGES HALÁSZLÉVEL

A nem éppen halas ételeiről híres vidéken a szakácsok mégis remekeltek, de mint mindig, a rendkívül szoros versenyben az első helyért járó dicsőséget most is csak egy étterem tudhatta magáénak. A Vadászkürt Vendéglő és Panzió káposztás-babos halászlevével vette le a színészzsűrit a lábáról, vagyis az ízlelőbimbóiról.– Sopron környékén nagy hagyománya van ennek a különleges halászlének. Korábban csíkhalból készítettük, de mióta az védett, pontyot használunk – mesélte a kétfős személyzettel dolgozó családi kisvendéglő szakácsa, Bausz Gyuláné (57), aki 5-6 éve fedezte fel magának és a vendégeknek ezt a régi halételt. – Azóta mindig megtalálható az étlapon. A bajaiak szerint persze ez nem is halászlé, de nekünk ez így finom – mosolygott a séf. És így volt ez finom a szakmai zsűrinek is, akik helyi borokkal, Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. remekeivel öblítették le a halfalatokat.

A szakmai zsűri első helyezését egyébként a Perkovátz Ház tudhatja magáénak ponty bonbonjuával és pontycappucinójával. A sajtózsűri első helyezését a Fehér Rózsa Kisvendéglő érdemelte ki szárnyas finomságokkal töltött haltekercsével és ropogósra sütött haltöpörtyűjével.


Soproni babos-káposztás halászlé (4 főre)

A babot előző nap beáztatjuk. 3 kilogramm ponty csontjaiból és fejéből a szokásos módon hal alaplevet főzünk, átpasszírozzuk. A savanyú káposztát hagymás szalonnás zsíron megpároljuk. Mindeközben a babot vízben puhára főzzük. A hal alaplevet, a káposztát és a leszűrt babot összeöntjük, tejszínnel behabarjuk. A beirdalt, besózott halfilét a levesben 5-10 perc alatt készre főzzük. Erős paprikával és diós kenyérrel tálaljuk.

Blikk.hu

2011.02.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok