Tormás krumplikrémleves
Hozzávalók: 4-5 nagyobb burgonya, 2 dl tejszín, őrölt szerecsendió, só, 1 zöldségleveskocka, 2 diónyi friss torma, 2 újhagyma, 1 ek. margarin
Elkészítése: Forrósítsuk fel egy fazékban a margarint, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, és pároljuk pár percig. Tegyük hozzá a feldarabolt burgonyát, öntsük fel annyi vízzel, hogy duplán ellepje. Ízesítsük sóval, kevéske őrölt szerecsendióval, leveskockával. Főzzük legalább tíz percig. Pürésítsük, dúsítsuk tejszínnel, majd forraljuk fel. Tálalás előtt reszeljük bele a tormát; készíthetjük ecetes vagy tejszínes tormával is, de ne tegyük forró levesbe, mert elveszíti csípős aromáját.
Téli minestroneleves
Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, fél zellergumó, 2 ek. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 burgonya, 2 ek. paradicsompüré, 4 paradicsom, 1 fehérbab-konzerv, 10 dkg spagetti, 20 dkg sütőtök, 40 dkg kínai kelkáposzta, só, darált bors, 1 zöldségleveskocka
Elkészítése: A kis darabokra vágott sárgarépát, zellergumót, vöröshagymát tegyük gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, és aprítsuk össze. A zöldségeket felforrósított olívaolajban közepes lángon, állandóan kevergetve pároljuk 5-6 percig. A paradicsompürével pároljuk 2 percig. Öntsük fel kb. 2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük leveskockával. Adjuk hozzá a kockákra vágott burgonyát, sütőtököt, a lemosott babkonzervet és az összevágott káposztát. Kis lángon, néha kevergetve főzzük addig, amíg a burgonya puha lesz. Keverjük hozzá a felkockázott paradicsomot, forraljunk rajta egyet, és keverjük bele a kifőzött spagettit. Forrón tálaljuk.
Leves sült zöldségekből
Hozzávalók: 1 dl olívaolaj, 1 kisebb sütőtök, 2 sárgarépa, 1 karalábé, 1 petrezselyemgyökér, 2 kisebb póréhagyma, 1 vöröshagyma, 1 kisebb zellergumó, 3 babérlevél, 4 ág kakukkfű, 3 szál rozmaring, só, bors
Elkészítése: A megtisztított zöldségeket szeleteljük fel, és tegyük egy tálba. Locsoljuk meg az olívaolajjal, adjuk hozzá a babérlevelet, morzsoljuk rá a rozmaringot és a kakukkfüvet. Ha összekevertük, borítsuk egy nagy tepsibe. Nem ragad le, ha a tepsi aljára sütőpapírt teszünk. 180-190 fokos sütőben pirítsuk 40-50 percig. Ha elkészült, lapátoljuk egy nagy fazékba, öntsünk rá 2-3 liter zöldséglevest vagy vizet és 2-3 zöldségleveskockát, sózzuk, borsozzuk. Főzzük 10 percig, vegyük ki belőle a babérlevelet, és pürésítsük. Forrón levesestálkákba tálaljuk, díszíthetjük tejföllel és friss kakukkfűvel.
Sültpaprikakrém-leves
Hozzávalók: 5 piros kaliforniai paprika, 2 ek. olívaolaj, 3 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. őrölt gyömbér, 1 tk. római kömény, 5 sárgarépa, 2 tk. cukor, 4-5 ek. paradicsompüré, 3 dl tejszín, só, darált bors
Elkészítése: Tegyük a paprikákat egy sütőlapra, majd 160 fokos sütőben süssük fél órán át. Amikor a paprika bőre barnulni kezd, vegyük ki a sütőből, kihűlésig várjunk, majd húzzuk le a bőrét. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és az összezúzott római köményt. Addig pirítsuk, amíg a hagyma üveges nem lesz. Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, a gyömbért, a sült paprika húsát, öntsünk alá néhány deci vizet, és pároljuk 10 percig. Ha megpuhult a répa, kanalazzuk bele a paradicsompürét, öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Főzzük még 10 percig, öntsük hozzá a tejszínt, forraljunk még egyet rajta, és mixerrel pürésítsük.
Blikk.hu