HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Édes körtés ínyencségek

t: 3727

Édes körtés ínyencségek

Bár Kínában a szomorúság és az elválás szimbóluma, európai szakemberek szerint a depresszió egyik leghatékonyabb természetes „gyógyszere" a körte.

Tejberizs fahéjas körteszósszal

Hozzávalók: 8 dl tej, 12 dkg rizs, fél vanília, fél citrom héja, csipetnyi só, 10 dkg cukor. Szószhoz: 1 ek. vaj, 3 körte, 1 kk. őrölt fahéj, 1 tk. citromlé, 2-3 ek. cukor, 1 tk. étkezési keményítő



Forrósítsuk fel a tejet, majd adjuk hozzá a rizst. Tegyük bele a hosszában kettévágott vaníliarudat, a citrom vékonyan levágott héját és a sót. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha kész, ízesítsük cukorral, ha túl száraz lenne, öntsünk még alá tejet, hogy kissé folyós állagú legyen. A tejberizsből vegyük ki a vaníliát és a citromhéjat. Egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a felszeletelt körtét. Öntsünk alá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Ízesítsük őrölt fahéjjal, néhány csepp citromlével és cukorral. Fedővel lefedve főzzük 5-6 percig. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott lét, végül kevés hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be a főzőlevet.

Karamellkörték sztracsatellatiramisuval
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 4 ek. porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 200 g mascarpone sajt, 2,5 dl tejszín, 10 dkg étcsokoládé, 2 csésze erős feketekávé, 5 cl mandulalikőr, 15 dkg babapiskóta, 20 dkg cukor, 3 körte, féldiónyi gyömbér, fél citrom



A tojások sárgáját a por- és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sajtot, majd a kemény habbá vert tejszínt, s a durvára reszelt csokoládét. A piskótákat beáztatjuk a likőrrel elkevert feketekávéba. Egy üvegedény alját kikenjük a sajtos krémmel, ráteszünk egy sor piskótát, majd ismét a krémet, s folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Legalább fél napra hűtőbe tesszük. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk, majd az aranybarnára pirított kristálycukorba tesszük, s kis lángon pároljuk, amíg levet enged. Szeletelt gyömbért, citromkarikát teszünk mellé, s addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi, s a cukor be nem vonja a gyümölcsöket.

Tésztába burkolt körte
Hozzávalók a tésztához: 200 g liszt, 200 g vaj, 50 g natúr krémsajt, 1 citrom reszelt héja, 2 ek. citromlé, só. Töltelékhez: 6 körte, 3 ek. cukor, 100 g szárított vörös áfonya vagy meggy, 3 ek. citromlé, 2 ek. burgonyakeményítő



Morzsoljuk össze a lisztet, a sót, a citromhéjat, a krémsajtot és a vajat egy keverőtálban, majd adjuk hozzá a citromlevet. Gyúrjuk össze, és néhány órára tegyük hűtőbe. Tisztítsuk meg a körtéket, vágjuk ki a magházat, és aprítsuk össze nagyobb darabokra. Egy tálban keverjük össze a szárított áfonyát vagy a meggyet, a cukrot, a citromlevet és a keményítőt. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki kör alakúra a tésztát kb. 38 cm átmérőjűre. Tegyük a közepére a körtés tölteléket, majd a tészta széleit hajtsuk vissza rá úgy, hogy a közepén ne legyen tészta. Forró sütőben süssük először 200 fokon 10, majd 150 fokon 30 percig.

Az összeállítást készítette: Bárány Zsuzsa

Blikk.hu

2010.09.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok