HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Csupa csoki

t: 3593

Csupa csoki

Bükkábrány immár biztos nemcsak bányájáról és szűcseiről lesz nevezetes, hanem finom süteményeiről is, amelyekkel a múlt hét végi fesztiválon várták vendégeiket!

Réteges részeges krémes

Hozzávalók a tésztához: 7 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 4 ek. liszt, 1 cs. sütőpor. A krémhez: 7 tojássárgája, 2 cs. vaníliás pudingpor (főzős), 6 dl tej 1 ek. étkezési keményítő, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. háztartási keksz, 1 dl rum, 15 dkg csokoládé

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a diót és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát tepsibe simítjuk, kb. 35 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral, és a deci vízben feloldott keményítőt, ezzel is összeforraljuk, majd kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, eldolgozzuk a kihűlt pudinggal, majd a krém egyik felét a tésztára kenjük, tetejére, sorba rövid időre rumba áztatott kekszet teszünk. Felolvasztunk 10 deka csokoládét, hozzáadjuk a maradék krémhez, rásimítjuk a kekszes rétegre, végül a tetejére reszeljük a maradék csokoládét. (Czudar Katalin receptje)


Árvácska

Hozzávalók a világos tésztákhoz: 6 tojás, 6 ek. porcukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 1 cs. epres pudingpor, 2 késhegynyi sütőpor, kevés citromlé. A sötéthez: 6 tojás, 6 ek. porcukor, 2 cs. csokoládés pudingpor, késhegynyi sütőpor. Krémhez: 2 cs. vaníliás pudingpor, 6 ek. cukor, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, kakaó. Zsír, liszt a sütőforma kikenéséhez

Elkészítés: Három tojássárgáját 3 ek. porcukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a vaníliás pudingport, fele sütőport, citromlét, keményre vert fehérjét. A masszát kizsírozott, lisztezett őzgerincformába tesszük, és megsütjük. Ugyanígy megsütjük az epres pudingból a rózsaszín tésztát, s csokoládésból dupla mennyiséggel a barna tésztát, utóbbit piskótaszerűen tepsiben készítjük. A krémhez a pudingot sűrűre főzzük, a margarint a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt pudinghoz adjuk, a felébe tetszés szerint kakaót teszünk. A világos tésztákat hosszában kettévágjuk, oldalukat kakaós krémmel megkenjük: sárga lap, krém, rózsaszín lap, krém, míg az alapanyagok elfogynak. Hengeralakot formázunk, s a fehér krémmel megkent csokis lapra helyezzük, folpackkal feltekerjük, két órát hűtőben dermesztjük.

Sakktáblatorta

Hozzávalók: 1 db kakaós piskóta tortalap, 2 dkg zselatinpor, 5 ek. konyak, 25 dkg túró, 1 dl tej, 25 dkg mascarpone

Elkészítés: A piskótatortát vízszintesen három lapba vágjuk, a zselatint fél deci vízbe áztatjuk, a torta alsó lapját tálra helyezzük, meglocsoljuk a konyakkal, a másik két lapot egymásra illesztjük, majd kívülről befelé haladva egymás után a tetejükre fektetünk és körbe vágunk öt különböző 20, 16, 12, 8 és 4 centi átmérőjű kistányért, végül egy 2 centis pogácsaszaggatóval a közepét is kiszúrjuk. A túrót, a tejet összeturmixoljuk, apránként hozzáadjuk a cukrokkal habosra kevert sajtot, citromhéjat és levet, végül a felolvasztott zselatint.

Vízfürdőben kihűtjük, amikor sűrűsödni kezd, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, s csőrös habzsákba szedjük. Az egész lapra rátesszük a kívülről számított első, harmadik és ötödik tésztagyűrűt, a közöttük lévő árkot vastagon kitöltjük a krémmel, erre tesszük a második és a negyedik gyűrűt, valamint a középső kis korongot, feltöltjük a krémmel, s így folytatjuk tovább. A maradék krémmel besimítjuk a torta tetejét és oldalát, az oldalára darabolt kekszből morzsát készítünk, beszórjuk, a tetejére mintát vágunk, leszórjuk kakaóporral. 12 órát hűtőszekrényben dermesztjük. (Laczai Zoltánné receptje)

Az összeállítást készítette: Harnos Zsuzsanna

Blikk.hu

2010.05.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok