
A levegős égetett tészta a zamatos gyümölccsel és a tejszínhabbal tökéletes desszertet alkot. Bár nem annyira egyszerű elkészíteni, érdemes megfontolni, mert igazi meglepetés lehet anyák napjára.
Hozzávalók (4 nagy vagy 12 kis fánkhoz):
1 ¾ dl tej
csipetnyi só
10 dkg puha vaj
20 dkg liszt
4 tojás
75 dkg eper
600 g tejszín
3 zacskó vaníliás cukor
porcukor vagy vaníliaízű szórócukor a díszítéshez
sütőpapír
1. Fazékban felforraljuk a tejet 1 ¾ dl vízzel, csipetnyi sóval és a vajjal együtt. Egyszerre beleöntjük a lisztet, és fakanállal addig verjük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről félrehúzva beledolgozunk 1 tojást, és 10 percig hűlni hagyjuk. Egyenként belekeverjük a többi tojást, majd 10 percig pihentetjük.
2. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A tésztát kb. 18 mm átmérőjű csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe 4 nagy halmot nyomunk belőle. A sütő aljára vízzel töltött tűzálló tálkát vagy konzervdobozt teszünk.
3. A fánkokat a sütő középső sínjére tolva 15 percig sütjük. A sütőt lekapcsoljuk 180 fokra, és a fánkokat 10-15 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, keresztben rögtön kettévágjuk, és hűlni hagyjuk.
4. A megmosott, kicsumázott eperből 25 dkg-ot rúdmixerrel pürésítünk, a többit felaprítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Közben beleszórjuk a vaníliás cukrot, majd óvatosan belevegyítjük az eperdarabokat és a pürét. Végül a fánkok üregét megtöltjük a krémmel, és ráillesztjük a levágott kalapokat. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Ínyenc, 2010/1.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra + pihentetés, energiatartalom kb. 1040 kcal / darab
Még több új epres receptet tartogat az Ínyenc most megjelent száma.
Pink.hu