HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > A tojást termelőtől, a festéket házilag: tudatosan húsvétkor is

t: 6052

A tojást termelőtől, a festéket házilag: tudatosan húsvétkor is

Tegye fel a kezét az, akinek gyerekkorában a nyuszi játékot is hozott a csoki tojás mellé! Lám, mennyit változtak a szokások! Ma már a tradíciók gyakorlása helyett ajándékozunk, és wellness hétvégékre járunk. Az elmúlt évtizedekben ugyanis újabb okot „legalizáltunk" a vásárlásra a karácsony, valamint a fürdőruhák és a napozó krémek szezonja között, és a húsvéti készülődés során egyre többen nézünk a pénztárcánk mélyére. Íme pár tipp a takarékos és hagyományőrző húsvéti ünnepekhez.

Mi kerül az asztalra, és honnan?

A klasszikus húsvéti menü hozzávalóit, a sonkát, a tojást és a tormát, lehetőleg ne a bevásárlóközpontok pultjairól szerezd be, hanem a legközelebbi piacról, őstermelőktől. Így bizonyosan friss termékhez jutsz, és egyben a helyi környezetedet is támogatod. Nem érdemes bedőlni a nagy bolti akcióknak sem, hiszen az ünnepek közeledtével a leárazásokkal egy időben a szezonális termékek árai is emelkednek, így aztán sokszor csak hisszük, hogy „jól vásároltunk", a valóság azonban az, hogy az áruhoz egyáltalán nem reklámáron jutottunk.Tipp:

Miről ismerszik meg a friss tojás? Helyezd a tojást egy hideg, sós vízzel teli pohárba. Ha friss, a pohár fenekén marad, ha idős, lebeg. Ha azonban a víz felszínére úszna, dobd el, mert biztosan záp.

Tojásfestés házilag

Tojásfestéket kizárólag hivatalos árusítóhelyről szerezz be, és a vásárláskor mindig ügyelj a termékminőség megőrzési idejére, valamint a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásárolj!

A környezetbarát megoldás azonban az, ha természetes anyagokkal dolgozol. Ilyenkor az összetevőket (egy evőkanálnyi növényi alapanyag, 4 csésze víz, két evőkanál ecet) tedd egy lábasba és forrald fel. Az előre megfőzött tojásokat helyezd a kihűlt festékbe, és legalább 15 percig hagyd állni. Minél tovább vársz, annál sötétebb színeket kapsz.
Melyik színt mivel? Piros: vöröshagyma héja. Narancs: zöldhagyma héja. Sárga: narancs- és citromhéj. Zöld: petrezselyem- és csalánlevél. Kék, lila: vöröskáposzta levél. Barna: erős fekete tea.

Ajándékozás régen és ma

A kérdés jó pár éve még értelmetlen volt, napjainkban viszont már nem csak a Télapó/Jézuska kap kívánságlistát, hanem a Nyuszi is. Mindemellett az ajándékozás, mint szokás nem idegen ettől az ünneptől sem; a húsvétot követő fehérvasárnapon volt ugyanis hagyomány az ún. húsvéti komatál küldése. A komatál tartalma tájanként változott, de nem hiányzott belőle a húsvéti tojás, kalács és egy kis üveg ital. Az ajándékot kapó kivett a tálból egy húsvéti tojást, s helyette két másikat rakott vissza cserébe; más helyeken az egész tálat elvette, s helyébe egy másik tálat küldött.

Mindezt - baráti körön belül - miért ne próbálhatnátok ki ti is? Hiszen a valódi figyelmességet egy foszlós kalács, vagy pár saját kézzel festett tojás jobban kifejezi, mint egy üveg parfüm, vagy a sokadik plüss nyuszi.

Vigyázzunk a húsvéti nyuszira!

Az állatvédők minden évben figyelmeztetnek bennünket arra, hogy ne váljon trenddé az élő állat ajándékozása húsvétkor. Különleges ajándék lehet egy kis nyuszi vagy egy pihés csibe, de a legtöbben nem számolnak a velük járó feladatokkal és felelősséggel, ráadásul sokszor későn döbbennek rá, hogy a gondoskodás milyen költségeket és mennyi időt jelent.


Így aztán a felelőtlenül megvásárolt kisállat gyakran az utcán, a kukában, szerencsésebb esetben valamelyik menhelyen végzi. Az állatok védelme érdekében tehát a legjobb megoldás, ha a gyerekeket a nyúlsimogatásra is lehetőséget biztosító állatkerti sétára visszük, ahol a bátrabbak akár egy állatkerti örökbefogadást is bevállalhatnak.

Tipp:

Az állatkerti örökbefogadás minimális összege jelenleg 5000 forint, amely összeg befizetése 1 éves nevelőszülői tagságra jogosít. A támogatás befizetését követően a nevelőszülő névre szóló oklevelet kap, ami tanúsítja az örökbefogadás tényét, egy életrajzot az örökbefogadott állat adataival és egy meghívót a Nevelőszülők Találkozójára. A befizetett összeggel az Állatkertet támogatod.

Pink.hu

2010.04.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok