HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Délutáni finomságok

t: 3320

Délutáni finomságok

Kaldeneker György szakács receptjeinek segítségével mi is ízletes teasüteményekkel várhatjuk vendégeinket

Narancsos linzerrudak

Hozzávalók:
2 narancs héja, 15 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 7 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 csipetnyi só, 1 evőkanál étkezési keményítő, 20 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 1 evőkanál natúr joghurt

Elkészítése:
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, sót és a vaníliás cukrot, majd elektromos keverővel habosítsuk öt percig. Keverjük bele a tojás sárgáját, joghurtot, és még további két percig közepes fordulaton habosítsuk. Egy kis tálban keverjük össze a lisztet az étkezési keményítővel, a narancs apró kockára összevágott héjával és a ledarált mandulabéllel. Kis adagokban dolgozzuk a vajas alaphoz, majd borítsuk egy deszkára. Jól gyúrjuk össze, majd tegyük egy tányérra, fedjük le fóliával, ezután pihentessük a hűtőszekrényben fél órán át. Nyújtsuk ki a tésztát fél centiméter vastagságúra, majd vágjuk fel 10-12 centis rudakká. Tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre, és előmelegített sütőben süssük 160 fokon 8-10 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy jól záródó üvegedénybe.

Málnás lepény

Hozzávalók:
Alaphoz: 2,5 pohár sima búzaliszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipetnyi só. Töltelékhez, tetejére: 1 pohárnyi málnalekvár, 70 dkg málna (mirelit), 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csipetnyi fahéj, 1 csipetnyi só, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:
Fél pohár cukros, langyos vízben futtassuk fel az élesztőt, majd dagasszuk össze a kétféle liszttel, sóval, s az apránként hozzáadott langyos tejjel, a tojások sárgájával és a szobahőmérsékletű vajjal is. Keverjük addig, amíg a tészta az edény falától kezd elválni, majd kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, borítsuk liszttel megszórt deszkára és nyújtsuk 1 cm vastagságúra. Kenjünk ki egy közepes méretű tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel és helyezzük rá a kinyújtott tésztát. Igazgassuk el a széleinél, hogy a tepsit teljesen kitöltse. Oldalainál nyomkodjuk kissé a peremére, hogy a málna leve sütéskor ne csorogjon ki. Kenjük meg a kinyújtott tésztát a málnalekvárral, majd szórjuk rá a málnaszemeket. Tegyük egy keverőtálba a lisztet, morzsoljuk bele a hideg vajat, adjuk hozzá a porcukrot, csipetnyi fahéjat, sót és a vaníliás cukrot. Morzsoljuk jól össze, majd szórjuk a málnaszemekre. Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük 20-25 perc alatt készre. Készíthetjük friss, készen kapható kelt tésztából is.

Mogyorós kekszek

Hozzávalók:
15 dkg liszt, 5 dkg mogyoró, 5 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipetnyi só

Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vajat, majd szórjuk rá a megdarált földimogyorót, a porcukrot, a lisztet és a sót. Miután alaposan összegyúrtuk, fedjük le fóliával, s fél órára tegyük a hűtőszekrénybe. Fedjünk be sütőpapírral egy sütőlemezt, majd a tésztából formázzunk diónyi gombócokat. Tegyük egymás mellé a sütőlapra, majd kézzel lapítsuk le. Süssük előmelegített sütőben 150 fokon körülbelül 15-20 percig, míg aranysárga nem lesz. Ha elkészült, még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral. Ha kihűlt, tegyük nagy befőttesüvegekbe, és jól zárjuk le a tetejét.

Szilvalekváros linzer

Hozzávalók:
17 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 25 dkg liszt, só, 1 mk. sütőpor, 2 dl szilvalekvár

Elkészítése:
A vajat morzsoljuk el a szitált liszttel, sóval, cukorral, sütőrporral, majd gyúrjuk össze a tojással. Fél óra pihentetés után tegyük a tésztát liszttel meghintett deszkára, és nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra.

Szúrjunk ki belőle 5 cm-es karikákat, és a karikák felének a közepét még egy gyűszűvel is lyukasszuk ki. Tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre, majd előmelegített sütőben 170 fokon 6-8 percig süssük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Tegyünk egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt a megsütött karika közepére, majd óvatosan nyomjuk rá a kiszúrt és megsütött linzerkarikát. Szórjuk meg bőven porcukorral.

Blikk.hu

2010.02.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok