HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Levesek és előételek > Tartalmas leveseket ajánl Sági

t: 5487

Tartalmas leveseket ajánl Sági

Sági Szilárd: Mindkét ételhez van egy kis történeti hátterem. A palócleves Mikszáth Kálmán nevéhez fűződik, aki „jó palóc” volt. Ilyen levest elsőként Gundel János készített, és Mikszáthnak nagyon ízlett. Ha tehetem, bográcsban készítem, úgy az igazi, a fűszert pedig ne sajnáljuk belőle! A tárkonynak is van története, állítólag a honfoglaló magyarok terjesztették el Nyugat-Európában az eredetileg Közép-Ázsiában őshonos növényt.

Palócleves

Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, őrölt kömény, majoránna, fűszerpaprika, őrölt bors, só

Elkészítés: Olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, A tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst. Sóval, borssal, babérlevéllel, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel és majoránnával fűszerezzük. Ha a hús kifehéredett, öntsünk alá ujjnyi vizet, és fedő alatt pároljuk puhára. Ezután felöntjük 1,5 liter vízzel, ott krumplit, a megtisztított, feldarabolt zöldbabot, majd megfőzzük. A tejfölhöz hozzáadjuk a lisztet, majd elkeverjük. Egy szitán átszűrve az ételhez adjuk, ezzel sűrítjük be a levest. Forrón tálaljuk.

Tárkonyos leves

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 3-4 db sárgarépa, 1 karalábé, 1/2 zeller, 2 dl főzőtejszín, csipetketészta, olaj, tárkony, só, bors, ételízesítő

Elkészítés: A sertéshúst kockákra vágjuk, kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Meghintjük ételízesítővel, sózzuk, borsozzuk. A répát és karalábét kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk, a zellert pedig egészben tesszük bele, majd felöntjük vízzel. Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, kivesszük a zellert, és beletesszük a tésztát. Ha a tészta is megfőtt, hozzáöntjük a főzőtejszínt, és megszórjuk tárkonnyal. Pár percig főzzük, majd forrón tálaljuk.

Blikk.hu

2009.12.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok