HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Érdekességek > Merkel átfogó szanálási tervet követelt a General Motorstól

t: 4125

Merkel átfogó szanálási tervet követelt a General Motorstól

Átfogó szanálási tervet követelt a General Motorstól az Opel számára a német kancellár. Angela Merkel a Bundestagban felolvasott keddi kormánynyilatkozatában mindenekelőtt az ország gazdasági helyzetével és a jövőbeli kilátásokkal foglalkozott.

A kancellár az Opel helyzetét érintve világossá tette az amerikai anyavállalat számára, hogy a német adófizetők nem fogják megfizetni az Opel-szanálás fő terheit, az amerikai autógyártónak ezt mindenekelőtt saját eszközeiből kell állnia. Jelezte ugyanakkor, hogy a szövetségi állam és a tartományok alapvetően készek az Opelnek történő segítségnyújtásra.

Angela Merkel - aki korábban a leghatározottabban az osztrák-kanadai Magna többségi tulajdona mellett kardoskodott - meglehetősen éles szavakkal bírálta az amerikai konszernt. Kijelentette, hogy az Opel-alkalmazottak nagy áldozatokat hoztak, és az anyavállalattól megbízhatóságot vártak. Ezzel szemben súlyosan csalódtak - fogalmazott Merkel, aki ezúttal sem hagyott kétséget afelől, hogy csalódott a történtek miatt. A Magnát stratégiai beruházónak nevezte, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem az osztrák-kanadai konszern a fő tulajdonos.

Nehéz idők következnek

A konzervatív-liberális koalíció beiktatását követő első kormánynyilatkozatában Merkel a derűlátóbb előrejelzések ellenére meglehetősen sötét képet vázolt az ország gazdasági kilátásairól. A kancellár szerint nehéz idők következnek, és a remélt fellendülés csak később következhet be. Annak a nézetének adott hangot, hogy az ország olyan megpróbáltatás előtt áll, amelyhez hasonló nem volt a német egység helyreállítása óta. Úgy vélte, hogy a válság valódi hatása csak a jövő évben érződik majd.

A bírálatok ellenére Angela Merkel állást foglalt a tervezett adócsökkentések, illetve könnyítések mellett. A koalíciós kormány hivatalba lépésekor 2011-től évi 24 milliárd eurót kitevő adócsökkentéseket helyezett kilátásba. Ezzel kapcsolatban számot ezúttal nem említett, a szigorú takarékoskodást azonban elutasította. Elismerte, hogy a jövő évben csaknem 90 milliárd eurós új adósságra számítanak, de annak a nézetnek adott hangot, hogy ennek kiegyenlítéséhez Németország történetének legnagyobb takarékossági csomagjára lenne szükség, ami - mint hangsúlyozta - nem jelenthet alternatívát.

A kancellár nyilatkozatában utalt arra, hogy a kormány a jövőben is fenn kívánja tartani a rövidített munkaidő, illetve az azzal kapcsolatos támogatások rendszerét. Ez a rendszer az elmúlt időszakban segített a munkanélküliség leszorításában. Az energiapolitika terén megerősítette, hogy Németország a megújítható energiaforrások előállítására törekszik. Addig azonban szükség van a többi energiaforrás felhasználására, beleértve a sokat vitatott atomenergiát is - tette hozzá.

hirado

2009.11.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok