HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > Itt a Halloween, süssünk tökkel!

t: 3617

Itt a Halloween, süssünk tökkel!

Tökpöffencs

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1-1,5 dl tej, 1 tojás, 2 tojássárgája, 6 ek. olaj, reszelt citromhéj, só, 1 maroknyi főtt, áttört sütőtök, 2-3 ek. rum.

Töltelékhez: 20 dkg sült sütőtök, 2 dkg olvasztott margarin, 1 narancs héja, cukor, méz ízlés szerint

Elkészítés: A töltelékhez valókat alaposan elkeverjük, félretesszük. A többi hozzávalóból laza tésztát gyúrunk, dagasztjuk, kelesztjük, majd vékonyra nyújtjuk, s nagyobb köröket szaggatunk belőle. Mindegyik közepére teszünk egy-egy kanállal a töltelék krémből, gombóccá formáljuk, s forró olajban kisütjük. Miután kivettük az olajból, darált tökmagos, fahéjas porcukorban megforgatva tálaljuk. A mesterszakács tippje: Ha a Ha a farsangi fánk mintájára készült kelt tésztát töltelék nélkül kisütjük, a pöffencs közepe egy kis lyukon keresztül is megtölthető az ízletes krémmel. Így kezdő háziasszonyokat sem fenyegeti a veszély, hogy a tészta a tölteléktől „elnehezül".



Töklekvár

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 50 dkg narancs, 50 dkg cukor, csipetnyi só

Elkészítés: A tököt egy fazékba gyaluljuk, rászórjuk a narancs lereszelt héját, elkeverjük a kifacsart levével, a cukorral és a sóval. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, hagyjuk kihűlni, és frissen fogyasztjuk vagy forrón befőttesüvegekbe szedjük, s kidunsztoljuk. A mesterszakács tippje: Kipróbálhatjuk úgy is, hogy a töklekvárba almát, illetve birsalmát is főzünk, s néhány csepp barackpálinkával, cukor helyett mézzel ízesítjük.



Tökbatyu

Hozzávalók: 25 dkg lisztből készült palacsintatészta, gumicukor-spagetti, narancssárga ételfesték.

Töltelékhez: 1 körte formájú sütőtök sütve, 3-4 db alma párolva, cukor ízlés szerint

Elkészítés: A palacsintatésztában az előírásnak megfelelően elkeverjük az ételfestéket, s körülbelül húsz darab palacsintát sütünk. A sült tököt és a párolt almát összetörjük, cukorral ízesítjük, ha túl sűrű, kevés vízzel hígítjuk, majd egy-egy kanállal a palacsinták közepébe szedjük. A palacsintákból batyukat formálunk, s megkötjük a cukormadzaggal. A mesterszakács tippje: Gyümölcscentrifugával préseljük ki a sütőtök levét, ezzel keverjük be a palacsintatésztát, így ételfesték nélkül is megszínezhetjük azt. A batyuba 1x1 cm kockákra darabolt, olívaolajon párolt, grillfűszerkeverékkel fűszerezett tök is kerülhet, ami remek köretül szolgálhat a lassan aktuális libasült mellé is.



Tökös-mákos hajtóka

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg margarin, 2 tojás, 1 csipet só, 4 ek. cukor, 2 dl tejföl, 2 késhegynyi szódabikarbóna. Töltelékhez: 80 dkg spárgatök gyalulva, kinyomkodva, 20 dkg mák darálva, 6 ek. cukor, 2 ek. méz, fél cs. mazsola, 10 dkg vaj, fél citrom héja reszelve, 2 cs. vaníliás cukor

Elkészítés: A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, beletesszük a mazsolát, a cukrot, a mézet, majd a tököt, tűzhelyen egyet „rottyantunk" rajta. Ha kihűlt, beletesszük a mákot, a citromhéjat és a vaníliás cukrot is. Ha sok leve maradt, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Elkészítjük a tésztát: a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a margarint és a tejfölt, alaposan összedolgozzuk, két cipóra osztjuk. Külön-külön körülbelül fél centi vastag téglalapra nyújtjuk a cipókat, a tölteléket csíkban ráhalmozva elosztjuk rajtuk, majd két hajtással felhajtjuk, a sütő méretének megfelelő darabokra vágjuk. Sütőpapíron 20-25 perc alatt megsütjük, porcukorral megszórva kínáljuk.

A mesterszakács tippje: A hajtóka tölteléke is készülhet sütőtökből. Ehhez a tököt süssük meg, pürésítsük a húsát, majd keverjük el a többi hozzávalóval az eredeti recept szerint.

Az összeállítást készítette: Harnos Zsuzsanna

Blikk

2009.11.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok