HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhák képekben > Így lesz tiszta a konyha!

t: 5433

Így lesz tiszta a konyha!

Mosogató

Ha minden egyes mosogatás után alaposan kitakarítjuk a medencét, sokáig megőrizhetjük épségét és szépségét. A vízkő eltávolítására használjunk ecetet. Időnként pedig az sem árt, ha vizet engedünk a mosogatóba, néhány csepp hypót csöpögtetünk bele, és állni hagyjuk egy ideig. A vízbe beáztathatjuk addig a szivacsot és a konyhai törlőkendőt is.

Gáztűzhely, sütő

A leghatékonyabban akkor tudjuk letakarítani a kifutott ételt a tűzhelyről, ha rögtön a sütés-főzés végén, még „melegében" töröljük át egy vizes ronggyal. Szódabikarbónába mártott nedves ruhával pedig még a rászáradt ételmaradékok is eltávolíthatók. A sütő levehető gombjait áztassuk mosogatószeres vízbe, a makacs szennyeződéseket súrolókefével távolítsuk el. A sütő aljába tegyünk mindig egy darab alufóliát, így megóvhatjuk a lecsöppenő zsírtól.

1. A konyharuhát cseréljük hetente, és a mosógépben 90 fokon mossuk minden alkalommal.

2. A konyhába fedeles szemetest válasszunk, és tegyünk bele mindig szemeteszsákot. A zacskó nem helyettesíti a fertőtlenítést, de segítségével könnyebb tisztán tartani az edényt. Ne felejtsük el naponta kiüríteni a kukát!

3. Szellőztessük rendszeresen a konyhát, elsősorban sütés-főzés közben. Egyrészt az olajszag hamarabb elillan, másrészt a penészesedést is megelőzhetjük, hiszen nem telepedik meg a pára a helyiségben.

Fagyasztó

A fagyasztót elég évente egyszer, lehetőleg ősszel vagy télen leolvasztanunk és kitakarítanunk. Ennek idejére tegyük az ételeket hűtőtáskákba, addig sem olvadnak ki. A fagyasztó belsejét mossuk át ecetes vízzel, majd a végén töröljük szárazra a polcokat és ládákat.

Hűtőszekrény

A hűtőszekrényt havonta egyszer töröljük át, három-, hathavonta pedig alaposan takarítsuk ki. Első a frizsider áramtalanítása. Ha leolvadt, belsejét mossuk át ecetes vízzel, akár többször is. A takarítás alatt az ételeket tegyük hűvös helyre, letakarva. Könnyebb rendet és tisztaságot tartanunk, ha a hűtőben zárt dobozokban tároljuk az élelmiszereket, s így nem veszik át egymás illatát sem.

Konyhai kisgépek

A konyhai kisgépeken észrevétlenül is megtelepszik a zsír és a por. Fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk ezeket is, de előtte minden esetben áramtalanítsuk a készüléket. A vízforralót és az elektromos kávéfőzőt kéthavonta érdemes először ecetes vízzel, majd ezután kétszer tiszta vízzel átfőzni. Ezzel távolíthatjuk el ugyanis leghatékonyabban a vízkövet.

Blikk

2009.10.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok