HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Paprikás ételek régi és új ízekben

t: 2639

Paprikás ételek régi és új ízekben

Csirketekercs paprikás mártással

Hozzávalók: 4 db csirkemell, 40 dkg csirkecomb, 1 zsemle, 1-1 piros és sárga paprika, 10 dkg zöldbab, 15 dkg sárgarépa, 1,5 dl tejföl, 5-6 kelkáposztalevél, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor kapor, só, bors, majoránna, pirospaprika ízlés szerint, 1-2 ek. olaj

Elkészítés: A combokat kicsontozzuk, ledaráljuk, áztatott zsemlével összedolgozzuk. A csirkemellfiléket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mindegyikre ráhelyezünk egy-egy káposztalevelet. Erre terítjük a darált húsos keveréket, a csíkokra vágott zöldségeket, majd feltekerjük, átkötjük, s jól átsütjük. A mártáshoz olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, a maradék felkockázott paprikát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük húslével, fűszerezzük, tejfölös habarással sűrítjük.

(A bajai Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari SZKI csapatának receptje)

Pörkölt tönkölygaluskával

Hozzávalók: 10 dkg zsír, 50 dkg füstölt oldalas, 1 pár enyhén füstölt kolbász, 2 vöröshagyma, 1 fokhagyma, 1-1 zöldpaprika, paradicsom, só, bors, őrölt pirospaprika, 50 dkg burgonya, 50 dkg tönkölybúzaliszt

Elkészítés: A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd a paprikával, paradicsommal pörköltalapot készítünk, erre tesszük a felkockázott húst és burgonyát, s miután jól átforgattuk, felöntjük csontlével. A lisztből galuskatésztát készítünk, kanállal beleszaggatjuk a bográcsba, s a darabokra vágott kolbásszal együtt főzzük készre az ételt. Kalocsán sziki ürömfűvel is ízesítették az ételt. A hazánk szikes területein, például a Kiskunságon élő, kevesek által ismert növény illata, íze a kakukkfűére emlékeztet. Rendkívül aromás leveleit régebben gyomor- és epebántalmak ellen is használták.

(A kalocsai Eccofood Kft. csapatának receptje)

Paprikás kalács (kácsi)

Hozzávalók: 50 d kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 ek. kristálycukor, 3 dl tej, 1 tojás, kb. 10 dkg zsír. Töltelékhez: 25 dkg porcukor, 3-4 evőkanál kalocsai paprika, só

Elkészítés: Az élesztőt kevés langyos tejjel, csipetnyi kristálycukorral felfuttatjuk, majd elkeverjük a liszttel, a maradék langyos tejjel, kristálycukorral, csipetnyi sóval és a tojással. Végül eldolgozzuk a zsírral is, míg a tészta sima nem lesz, és az edény aljától el nem válik. Ezután a tésztát letakarjuk, kelni hagyjuk, míg háromszorosára nem nő. Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, pihenni hagyjuk. Végül centi vastagságúra nyújtjuk, olajjal vagy forró zsírral megkenjük, megszórjuk porcukorral, majd kalocsai őrölt paprikával, és feltekerjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, tetejét tojásfehérjével vagy olajjal megkenjük, fél órát pihentetjük, és előmelegített közepes sütőben kisütjük.

(Régi kalocsai recept)

Balatoni gombás angolnapaprikás

Hozzávalók: 1 kg angolna, 20 dkg vargánya, 1-2 fej vöröshagyma, 1-1 db paradicsom, 7,5 dkg füstölt szalonna, 2,5 dl tejföl, 25 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1,5 dkg kalocsai őrölt paprika

Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és zsírjára sütjük. Üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a szeletelt gombát is hozzátesszük, és összepároljuk, egy kis halalaplével felöntjük, s beledobjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a zöldpaprikát is. Az angolnát 2,5 centiméteres karikára szeleteljük, majd sózzuk, és lisztben megforgatva forró olajban elősütjük, mielőtt a vargányás alaphoz adjuk. Ha puhára főtt, tejfölös habarással besűrítjük, de keverni már nem szabad, mert a hal széttörhet, csak az edényt rázogassuk meg néha. Házi galuskával körítve, paprikaszeletekkel díszítve tálaljuk.

(A nagykanizsai König Hotel csapatának receptje)


Fakanállal vonulnak hadba a szakácsok

Vasárnap Győrben ad randevút egymásnak a magyar szakácsok, sütő-főző mesterek színe-java. Tizenkilenc régió hatvan csapata 150 hagyományos tájjellegű étellel várja a vendégeket s természetesen a bírákat, hogy eldőljön: az idei Gasztro Csatán kinek sikerül fakanalával kivívnia a dicső győzelmet. A vendégek, 600 Ft-os kóstolójegy ellenében, tetszés szerinti konyhánál ízlelhetik meg a kiválasztott ételeket. A jó hangulatról a csapatokat kísérő folklóregyüttesek, táncosok, zenészek gondoskodnak. A rendezvényt az Irigy Hónaljmirigy koncertje zárja.

Blikk

2009.10.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok