HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Érdekességek > Biciklire fel, itt a Critical Mass!

t: 4125

Biciklire fel, itt a Critical Mass!

Évente kétszer eljön a bringamennyország, tízezrek suhannak boldogan két keréken. Ezúttal azonban nem zárják le a főbb útvonalakat, hanem a forgalommal együtt kell tekerni, ami egyrészt sokkal inkább felhívja a figyelmet a főváros lehetetlen közlekedési helyzetére, másrészt valószínűleg lényegesen több konfliktussal jár majd a bringás és az autós társadalom között.

Persze mindkét félnek sok mindenben igaza van: az autósok a bicikliseknek jogosan róják fel, hogy sokan nem tartják be a KRESZ-t, a bicikliseknek viszont abban van igazuk, hogy a szabálytalanságokat részben a lehetetlen állapotok (a bringaút hiánya, az autósok figyelmetlensége) idézik elő. A szervezők a honlapjukon egy kellemes kiskátéval készültek, ami minden kérdésre választ ad: mi a rendezvény célja, mit tegyünk és mit ne, hogyan akadályozható meg, hogy szükségesnél több feszültséggel járjon a keddi demonstáció. A legfontosabb infókat ide gyűjtöttük:

Indulás, érkezés
A rendezvény szeptember 22-én, 18:35 körül indul a Városháza tömbjétől. Az épületet a bringások 17:30-tól jelképesen körbelakatolják pár ezer bringával. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ne a Károly körútnál álljon meg, hanem a kis utcákban (Városház, Gerlóczy, Bárczy). A demonstrációnak ezúttal nincs kijelölt útvonala: a bringások szabadon választott irányban eltekernek a Nagykörútra, ahol tesznek egy kört vagy egy szakaszt (ki mennyit szeretne), majd 20 órakor a Városháza parkban lesz a szokásos bringaemelés.

Zéró alkohol, zéró sértegetés, zéró pártpolitika
A szervezők mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be a KRESZ-t: tehát senki se bringázzon a járdán, ne menjen át a piroson, ne fogyasszon alkoholt és ne akadályozza feleslegesen a forgalmat. (A Körúton a szélső sávban kell haladni.) És ami a legfontosabb: senki ne sértegesse az autósokat, a rendezvény nem ellenük, hanem az élhetőbb városért van.


A felvonuláson a 12 éven aluliak nem vehetnek részt. A családosoknak szerveztek egy Kidical Mass-t rendőri kísérettel. Ez 10 perccel előbb, 18:20-kor indul.

A szervezők az amúgy is nehéz forgalmi helyzetre tekintettel az idén sem kérték útvonalak lezárását a rendőrségtől. Mivel a több tízezer kerékpáros jelentős torlódást okozhat a Nagykörúton belül eső pesti területeken, ezeket az utakat 18:30 és 20:15 között érdemes teljesen elkerülni autóval. Útlezárásra 20 óra körül kerülhet sor a Károly körúton , a Városháza parknál (maximum 10-15 perc), valamint 18:20 és 19:20 között a Károly krt., Andrássy út, Teréz krt., Király utca útvonalon, ahol rendőri biztosítással gyerekek bicikliznek el. Ez is legfeljebb néhány percig tarthat 1-1 kereszteződésben. Kerülőútnak a pesti rakpartot, Dózsa György utat, Fiumei utat és Hungária körutat ajánlják, tömegközlekedőknek pedig elsősorban a metrók, villamosok használatát.

Miről szól ez az egész?
A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és végre ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Ami követelnek:

kerékpársávot a Nagykörútra
átbringázható belvárosi hidakat
az Andrássy úti bicikli és parkolósáv cseréjét
több kerékpártárolót
rendszeres forgalomszámlálást
kerékpározással kompatibilis KRESZ-t.

Blikk

2009.09.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok