HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > ÉLETMÓD > Táplálkozás

Testünk kiegyensúlyozott működéséhez szükség van a rendszeres táplálékbevitelre. Belső óránk pontosan megmutatja, mikor milyen ételt tud legjobban hasznosítani a szervezet.
Ma már szinte az összes élelmiszernek létezik biováltozata, és egyre több fogy ezekből a termékekből – bár az áruk még mindig majd kétszerese a hagyományosan előállítottakénak. Miért jó nekünk a „bio”? Hol és mennyiért juthatunk hozzá az ökoárucikkekhez?
A mai civilizált ember minden nap elfogyasztja saját vegyi anyag koktélját, ami végső soron a véráramba kerül.
Sokan ügyet sem vetnek a termékeken elhelyezett címkékre, és válogatás nélkül dobálják kosarukba a kiszemelt árukat. Mások órákig képesek tanulmányozni az apró betűs feliratokat, amelyek valóban fontos információkat tartalmaznak. De értjük is?
A rákbetegségek megelőzése és gyógyítása alapvetően étkezési alapokon nyugszik. Léteznek a világon olyan népességek, amelyek körében - táplálkozásukból eredően - e bántalmak szinte ismeretlenek. Cikkünkben az egészségünk megőrzése érdekében szükséges étrendi változtatásokról lesz szó, s bár tudjuk, hogy a hagyományosan "magyarosnak" tartott táplálkozási szokásoktól ezek még sokszor elég távol állnak, bízunk benne, hogy minél több olvasónk talál javaslataink között saját maga és családja számára is hasznosnak bizonyuló ötleteket.
A krónikus, nem fertőző megbetegedések és a vezető halálokok többsége szoros összefüggésben van azzal, hogy mit eszünk, mit iszunk, mit lélegzünk be, és hogyan töltjük a szabadidőnket.
A nők egyharmada szenved időnként húgyhólyaggyulladástól (huruttól), melynek tünetei enyhe fertőzés esetén is igen kellemetlenek. A betegség szerencsére az esetek többségében egyszerűen orvosolható, de ha elhanyagoljuk, súlyos szövődményekhez vezethet.
Ahhoz, hogy jó formában legyünk, nélkülözhetetlen a megfelelő táplálkozás. Mi most nem általános tanácsokat szeretnénk adni, hanem megmutatjuk, hogy életmódtól és ritmustól függően kinek milyen élelmiszerre van szüksége ahhoz, hogy kicsattanjon az energiától.
Az édes íz érzékelése az ember számára örömforrás, amely gyakran önjutalmazásként szolgál. Nem csoda, hogy a gyártók nagy mennyiségben adnak édes ízű anyagokat élelmiszerekhez, italokhoz.
Számos vitamin és tápanyag rejtőzik a zöldségben, gyümölcsben, melyekre egészségednek, szépségednek szüksége van. Ám attól, hogy mindez bennük van, nem biztos, hogy a te szervezetedbe bekerül. Segítségünkkel jobban kiaknázhatod kedvenceidet, megtanítunk arra, hogyan bánj velük.
Minden erőfeszítése ellenére gyermeke grimaszt vág, ha sült húst tesz elé, egyszerűen nem eszi meg a főzeléket, vagy elszalad egy bögre tej láttán? Hogy hogyan próbálhatja meg mégis pótolni gyermeke étrendjében a válogatás miatt egyre jobban hiányzó tápanyagokat, megtudhatja írásunkból...
Ki ne látott volna már túlsúlyos, nehezen mozgó, netán elfeketedett fogú kisgyereket? Az ilyen, legtöbbünkből sajnálkozást kiváltó esetekért általában a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a túl sok édesség és rágcsálnivaló felelős. A helyes táplálkozási szokások kialakításával és megtanításával a szülők nem csak a felhőtlen gyermekkorért, de a későbbi, felnőttkori egészségért is sokat tehetnek.
Főzni csak az tud igazán, aki fűszerezni is tud. Miből mennyit, mihez mit – művészet ez, amit talán megtanulni sem lehet: érezni kell. A fűszerek azonban nemcsak az áruházak csinos kis zacskóiból kerülhetnek ételeinkbe, hanem termeszthetjük őket magunk is. A frissen vágott fűszerek élettani, gyógyító hatásai erősebbek, mint szárított társaiké.
Az egészséges életmód fontos része a bőséges reggeli. Felmérések szerint az emberek hat százaléka reggel nem eszik.
Egészségesen táplálkozni nem kényelmes dolog, nem lehet egy gyorsétteremmel vagy zacskós leves felnyitásával elintézni. Magát az alapanyagokat sem könnyű beszerezni, megtermelésük különleges bánásmódot igényel. De léteznek már minden jót kínáló piacok. Szakácsunk korán kelt és kiment az egyik fővárosi piacra, ahol meglepő gazdagsággal találkozott. A homoktövistől a csalánlevélen át a friss kecskesajtokig mindent megtalált. Lehet, hogy mégsem olyan körülményes a bioétkezés?

Első Előző Következő Utolsó