HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Szabadtűzön > Szabadtűzön

t: 6079

Szabadtűzön

A szabadban való főzésnek terítésnek sajátságos hangulata, varázsa van. A levegőt betöltő ínycsiklandozó illatok, a füst szemet könnyeztető füstje - mely midég a „szépre szál” - vagy a pattogó parázs, a bogrács rotyogása, mind-mind emlékezetes élménnyé teszik a kerti összejöveteleket, mulatságokat.

Parázson azóta sütnek, főznek, mióta az ember megismerte a tűzet, de fénypontját a görög és római szakácsművészetben érjük tetten, melyről Aplicus római gasztronómus szakácskönyvében többször is említést tesz ma is ínycsiklandozónak tűnő receptleírásaiban. Ma a kertes házak világában ismét hódít a szabadtűzön készült ételek fogyasztásának divatja.

Építsenek Önök is kerti tűzhelyet! Ebben igyekszünk cikkünkkel segítségükre lenni, recepttárunkból pedig, megismerkedhetnek néhány étel elkészítésével szabadtűzön, melyekkel bizton sikert fognak aratatni családtagjaik és vendégeik körében.

Lecsó rizzsel és virslivel (4 személy részére)

Hozzávalók:

50 dkg lecsópaprika
30 dkg paradicsom
10 dkg húsos szalonna
3 nagykanál étolaj
2 pár virsli felkarikázva, vagy debreceni páros kolbász
2 db közepes fej vöröshagyma (karikázva)
15 dkg rizs, vagy házi tarhonya
só, pirospaprika ízlés szerint

Elkészítése:
A bográcsba kevés olajon süssük zsírjára a felkockázott szalonnát, majd kisebb tűzön álladó kevergetés közben dinszteljük rajta üvegesre a hagymát.
Erre az alapra borítsuk a rizst, vagy házi tarhonyát. Pár percnyi pirítás után rátesszük a karikára szeletelt paprikát, csumájával és magjaival együtt, valamint a cikkelyekre vágott paradicsomokat, majd megszórjuk pirospaprikával, és ízlés szerint sózzuk. Főzzük az egészet mindaddig, míg levet enged és csak ekkor keverjük hozzá a felkarikázott virsliket, vagy kolbászszeleteket.
Melegen tálaljuk, kovászos uborkával, meleg fehér kenyérrel, kiváló laktató étel. Száraz bort vagy pilseni féle (keserű) söröket kínáljunk hozzá.


--------------------------------------------------------------------------------

Paprikás krumpli kolbásszal (4 személy részére)

Hozzávalók:

1,2 kg rózsakrumpli
10 dkg füstölt húsos szalonna
3 pár debreceni páros kolbász, vagy virsli, esetleg krinolin
2 db közepes fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db fehérpaprika (kevés erős, hegyes)
2 nagykanál étolaj
1 kiskanál köménymag (lehet por is)
3 ger fokhagyma
1 nagykanál pirospaprika
ízlés szerint só

Elkészítése:
Az olajon zsírjára sütjük a csíkokra vágott szalonnát, majd megdinszteljük rajta a szeletekre vágott hagymát. Rádobjuk a paradicsom cikkelyeket és a kockára feldarabolt paprikát, csumájával és magjával együtt. Kevés pirítás után megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kb. 2 dl vízzel és így hagyjuk egyet forrni. A meghámozott és gerezdekre vágott krumplit ráöntjük a bográcsban előkészített alapra, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplit legalább egy ujjnyi magasan ellepje. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket a kiskanál köménymagot és ha szeretjük kevés csípős paprikakrémet.
Erős lángon a krumplit puhára főzzük, de elkészülte előtt pár perccel keverjük még bele a felkarikázott kolbászokat, vagy virsliket (kb. 5-6 perc).
Ha főztünket még laktatóbbá szeretnénk tenni 2 db tojásból, 15 dkg lisztből, csipetnyi sóval és kevés vízzel keverjünk galuska tésztát és szaggassuk a zubogó bográcsba. Ebben az esetben kóstolással állapítsuk meg, hogy mikor tegyük a kolbászt, vagy a virslit a galuskás paprikás krumplinkhoz.
Tejfeles uborkasalátával, kovászos uborkával, céklával kitűnő laktató étel.
Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.


--------------------------------------------------------------------------------

Pásztortarhonya: (4 személy részére)

Hozzávalók:

25 dkg házi tarhonya
20 dkg lángolt kolbász
5 dkg húsos füstölt szalonna
3 evőkanál étolaj
1 db közepes vöröshagyma
1 db paradicsom, negyedekre vágva
1 db fehérpaprika, kockára vágva
4 db közepes rózsa krumpli, kockára vágva
1 kiskanál őrölt feketebors
2 kiskanál pirospaprika
só ízlés szerint

Elkészítése:
Az olajat öntsük a kellően átmelegedett bográcsba, és lassú tűzön süssük a szalonna csíkokat rajta zsírjára. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, majd rátéve a tarhonyát kevergetés mellett kb. 10-12 percig aranysárgára pirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a pirospaprikát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az a tarhonyát ellepje. Bőven tegyünk fát a tűzre és hagyjuk a forrástól számított 8-10 percig a bogrács tartalmát rotyogni. Beletesszük a paradicsom szeleteket a felkockázott paprikát és krumplit, valamint a felkarikázott kolbászt és kevergetés mellett mindaddig főzzük, míg a levét fel nem issza. Közben kóstoljuk és a hiányzó fűszereket, pótoljuk. A főzés vége felé a tűzzel csínján bánjunk, mert az ételünk könnyen odakozmálhat.
Fejes salátával, kovászos uborkával tálaljuk.
Száraz vörösbor illik hozzá.


--------------------------------------------------------------------------------

Bográcsgulyás: (6 személy részére)

Hozzávalók:

10 dkg sertészsír
50 dkg marhalábszár
2 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csipetnyi köménymag
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 zellerlevél

1 púpozott evőkanál pirospaprika
1 cseresznyepaprika
1 kg burgonya
2 evőkanál csipetke

1. A vastagon kizsírozott bográcsba rétegesen beleteszem a kis kockákra vágott húst, az összevágott hagymát, a finomra vágott fokhagymát és a köménymagot. A tetejére kerül a zöldpaprika, a paradicsom és a zellerlevél. Megsózom és gyakori keverés és rázogatás közben zsírjára puhítom a húst.
2. Ezután pirospaprikát, cseresznyepaprikát beletéve a 4-5 l-es bográcsot félig felöntöm vízzel.
3. Amikor a hús félig megpuhult, kb. egy-másfél óra múlva beleteszem a kockákra vágott krumplit és a száraz csipetkét, és ha szükséges, még annyi vizet öntök hozzá, hogy két ujjnyi magasságban ellepje a krumplit.
3. Kb. 30-40 perc alatt készre főzöm.

Jó étvágyat kívánunk!l (forrás: lakberendezes.hu)




2005.06.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
A szabadban való főzésnek terítésnek sajátságos hangulata, varázsa van.
A szabadban való főzésnek terítésnek sajátságos hangulata, varázsa van.
Ma a kertes házak világában ismét hódít a szabadtűzön készült ételek fogyasztásának divatja.
Ma a kertes házak világában ismét hódít a szabadtűzön készült ételek fogyasztásának divatja.
Lecsó rizzsel és virslivel
Lecsó rizzsel és virslivel
Paprikás krumpli kolbásszal
Paprikás krumpli kolbásszal
Pásztortarhonya
Pásztortarhonya
Bográcsgulyás
Bográcsgulyás

Legfrissebb magazinok