A glutén a búzában, rozsban és árpában egyaránt megtalálható fehérje. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő azon egyének száma, akik fogyasztását, egészségügyi okokból kerülik. Állításuk szerint ugyanis számos betegség kialakulásáért, a bőrpoblémáktól kezdve a szorongásos tüneteken és meddőségen kívül, a fokozott gázképződés is mind a glutén fogyasztásának következménye.
Éppen ezért sokan, annak ellenére, hogy semmilyen allergiás vizsgálat ezt nem támasztja alá, mégis gluténmentes diétát tartanak. Való igaz, hogy a glutén fogyasztása súlyosbítja a lisztérzékenység tüneteit, azonban, hogy a többi problémáért is felelős-e, az vitatható.
A University of Texas orvosai szerint egyértelműen csupán egy újabb reklámfogás áldozatai vagyunk, mely most éppen a glutént zárja ki étrendünkből. Az amerikai élelmiszerüzletek polcain egyre több gluténmentes termék sorakozik, s ezzel egyenes arányban nő azok száma, akik "szakértőként" állnak ki az új diéta mellett.
A Mayo Clinic lisztérzékenység diagnosztizálására és kezelésére specializálódott szakorvosa szintén hibának tartja a glutén ok nélküli mellőzését. Való igaz, hogy a glutén tartalmú teljes kiőrlésű gabonafélék nehezen emészthetőek. A táplálékcsatornán való lassú áthaladásuk miatt azonban kiválóan képesek kezelni a székrekedést, olyan kellemetlen mellékhatásokat okozva, mint a fokozott gázképződés és a hasmenés.
Ezzel szemben a finomított gabonából készült termékek fogyasztása hirtelen, drasztikus vércukor szint emelkedést okoz, mely rövid időn belül visszaesik, s ez által meglehetősen rosszul érezhetjük magunkat. Így természetes, ha a glutén tartalmú gyorséttermi választék, a kenyerek, tésztafélék elhagyásával máris javulást észlelünk. A glutén kerülésének másik oka, hogy sokan ezáltal szeretnék csökkentei a szénhidrát fogyasztást, s így fogyást elérni.
Amerikai, olasz és brit kutatóorvosok véleménye szerint a lisztérzékeny betegek számának növekedéséért a nyugati országokban jellemző nagymértékű gabonafogyasztás tehető felelőssé. A glutén nem csak gabonafélékben található, de salátaöntetek, jégkrémek, vagy mogyoróvaj készítéséhez is használják, sőt a borítékok ragasztóanyagának, ajakápoló termékeknek is szerves része, így valójában meglehetősen nehéz megválnunk tőle.
A Columbia University orvosai szerint a glutén negatív szerepe az utóbbi években erősödött fel, s valójában annak köszönhető, hogy a lisztérzékenység, a glutén intolerancia egyre inkább beépül a köztudatba. Nem arról van tehát szó, hogy a glutén nagyobb veszélyt jelentene mint eddig, csupán több információnka van róla. Éppen ezért sokan, akik a tünetek hasonlóságát észlelik magukon, tévesen azonnal kerülni kezdik a glutén tartalmú ételek fogyasztását.
Azonban, hogy bizonyosságot szerezzünk arról, hogy tüneteinket valóban a fenti ételek okozzák, elegendő vérvizsgálatot végeztetnünk. Ez képes kimutatni az anti-tTG antitestet, mely a glutén vékonybelet károsító hatását jelzi, ezzel igazolva az allergiát. Cöliákia esetén ugyanis az anti-tTG szint magas.
A már kialakult lisztérzékenység, vagy glutén intolerancia egyedüli kezelési módja, hogy elkerüljük azokat az ételeket, melyek glutént tartalmaznak. Bizonyos gyógyszercégek már dolgoznak olyan készítmények kifejlesztésén, melyek képesek kezelni a gluténre adott destruktív autoimmun választ. A glutén emésztését elősegítő enzim formula kifejlesztése is folymatban van.
A polcokon addig is tovább nő a glutén tartalmú élelmiszerek száma, az éttermekben is bővül a gluténmentes fogások választéka, így a lisztérzékenyek számára előírt diéta betartása is egyszerűbbé válik.
ma.hu