HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > A teraszburkolás mesterfogásai

t: 13223

A teraszburkolás mesterfogásai

A hibátlan kivitelezés egyik feltétele a megfelelő aljzatelőkészítés és a megfelelő rétegrend szigorú betartása.

Milyen a jó aljzat?

Megkötött, szilárd, repedésektől mentes, kellő teherbírású és megfelelő lejtésű vasbeton szerkezet. Általában a lejtéssel szokott a legtöbb gond lenni. Az erkélyeket, teraszokat minimálisan 2%-os lejtéssel kell kialakítania, hogy a víz ne álljon meg a burkolaton, és ne váljon csúszóssá. a) A lejtésadó esztrichréteg felvitele előtt a megfelelő tapadás biztosítása érdekében egy alapozóréteget kell felvinni, azaz vízből, Planicrete-ből (műgyanta- emulzió) és az esztrich anyagából kevert ún. kötőhidat. (Az alapozó öszszetétele: Planicrete : víz : Topcem = 1 : 1 : 3 vagy Planicrete : víz : Topcem Pronto = 1 : 1 : 12 arány). A gyors kötésidőnek köszönhetően 20 ˚C körüli hőmérsékleten a szigetelőréteg felvitele 24 óra múlva már megkezdhető. b) Ha a lejtős réteg vastagsága nem lehet több, mint 10 mm, akkor a fenti anyagok helyett az Adesilex P4 gyorsan kötő, cementbázisú bel- és kültéri ragasztó és kiegyenlítő anyagot használjuk. Az Adesilex P4-ből készült lejtésadó réteg elkészülte után 20 ˚C körüli hőmérséklet mellett már négy óra múlva felvihető a vízszigetelő réteg.
A kétkomponensű vízszigetelő réteg

A lejtésadó esztrichre készített, közvetlenül a burkolat alatt elhelyezkedő Mapelastic vízszigetelés megakadályozza a víz beszivárgását, a sókivirágzást, fokozza a burkolat fagyásiolvadási terheléssel szembeni ellenálló képességét. A Mapelastic kétkomponensű, cementkötésű rugalmas szigetelőhabarcs, szintetikus gyantaadalékának köszönhetően jól tapad, megszilárdulva rugalmas marad, és ellenáll a legdurvább vegyi anyagoknak is. Minimum 2 mm vastag rétegben, fémsimítóval kell az aljzatra felhordani, és erősítésként 4,5×4 mm lyukméretű üvegszövet hálót kell belefektetni, ami jelentősen növeli a burkolat ellenálló képességét. Különös gonddal kell eljárni a tágulási hézagoknál és az illeszkedéseknél (falsíkaljzat), hogy a vízszigetelés folytonossága megmaradjon. Ehhez a Mapeband gumírozott hajlaterősítő, vízszigetelő szalagra és annak speciális elemeire van szükség, amellyel a kritikus helyeket leragasztjuk.
Burkolatok fektetése

A nagy hőmérséklet-ingadozásnak kitett felületeken az aljzatban és a burkolat ban kialakuló feszültségek elnyelésére 9-12 négyzetméterenként – hosszú, keskeny felületeken 4-5 méterenként – osztóhézagot kell kialakítani, amelyek tömítésére a Mapesil AC, illetve a Mapeflex PU21 ajánlott. Csak flexibilis ragasztót használjunk a burkolólap hátoldalára felkenve. A kerámiánál és a nedvességre nem érzékeny burkolóknál használhatjuk a normál kötésidejű Mapei Adesilex P4 vagy a Planobond középvastag (3-20 mm), folyékony ágyas, cementkötésű flexragasztókat vagy a gyors kötésidejű Keraquicket, Granirapidot. Fugázáshoz cementkötésű Keracolor FF Flexet, amit Fugolastickal kell keverni, vagy a gyors munkákhoz a Ultracolor Plust, amely víztaszító és penészgátló is.

otletmozaik.hu

2007.05.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok