HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Édes tények

t: 2118

Édes tények

Mi magyarok elsősorban íze miatt választjuk az aztékok által a világra hagyott csokoládét. A magyar lakosság 77 százaléka ugyanis e jellemzője miatt emel le a polcokról, az esetek több mint harmadában hetente több alkalommal, egy-egy tábla vagy szelet csokoládét.

Ízesítésétől és kiszerelésétől függetlenül, 10-ből 7 ember a csokoládé általános kedélyállapot-, illetve szellemi teljesítőképesség javító hatását tartja a legfontosabbnak az "isteni étek" élettani hatásai közül. - derül ki abból a felméréséből, amelyet a Magyar Édességgyártók Szövetsége készített a STOP.hu internetes portállal együttműködve.

Az ízek népszerűségi dobogóján a mogyorós, mandulás és a marcipános édességek szerepelnek. A fogyasztók a táblás és a szeletes kiszerelést preferálják, ünnepi alkalmakkor a bon-bon és a praliné a legkedveltebb.

Kiegyensúlyozott táplálkozásunk szempontjából fontos, hogy az édességeket ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el annak érdekében, hogy pozitív élettani hatásuk érvényesüljenek. A csokoládé mértékletes fogyasztása révén élvezhetjük élénkítő hatását, rengeteg energiát, emellett ásványi anyagokat és zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz. Mi magyarok 3,2 kilogramm csokit fogyasztunk évente, az európai átlag 6,5 kilogramm.

Élettani hatásai közül a felmérésben megkérdezettek több, mint 77 százaléka leginkább a csokoládé boldogsághormon, azaz endorfin termelő hatását, 70 százaléka pedig a szellemi teljesítőképesség fokozó hatását tartja a legfontosabbnak.

Lényeges különbség van a csokoládé és a kakaós bevonó között. Előbbinek egyik fontos alapanyaga a kakaóvaj, amely testhőmérsékleten teljesen megolvad, ezzel a tulajdonságával járulva hozzá az édes élvezethez.

hirado

2007.04.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok