HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Éltető zöldségek

t: 1071

Éltető zöldségek

Fogyaszthatóak nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségekkel, illetve egyéb élelmiszerekkel együtt. Kaldeneker György mesterszakács elárulja, hogyan kell elkészíteni ezeket az egészséges finomságokat.

Miért olyan fontos, hogy sok zöldséget együnk?

Mert egészségesek. Ha sok zöldséggel eszünk húst, vagy halat, akkor az étel nem üli meg annyira gyomrot. Ráadásul jó az ízük is.

Hogyan készítsük el a zöldségeket, hogy ne vesszenek el a hasznos anyagok?

Nagyon fontos, hogy főzzük, gőzöljük, ne süssük nagyon szét. A legdivatosabb eljárás mostanában a wokban való elkészítés. Ilyenkor a külső részüket nagyon erős hő éri nagyon rövid idő alatt. Pirítás közben adhatunk hozzá egy kis gyömbért és szójaszószt. Ha ezt a technikát alkalmazzuk, akkor az ásványi anyagok és vitaminok nagy része megmarad. Persze nyersen is elrágcsálhatjuk őket. Felvághatjuk csíkokra, felszolgálhatjuk szendvicsekhez, vagy adhatunk melléjük joghurtos-zöldfűszeres mártogatóba.

Mit nem szabad „művelni” a zöldségekkel?

Legyenek frissek, harsogósak. Ha pár napra előre megvásároljuk a zöldségeket, akkor rakjuk bele őket egy műanyag zacskóba. Ne tegyük ki őket tűző napra, ne főzzük szanaszét, sok ideig. Ha kioldódik az íze, az ásványianyag - és vitamintartalom.

Mi a helyzet a mikrohullámú sütővel?

Én jobban szeretem hagyományos tűzhelyen elkészíteni az ételeket.

Érdemes meghámozni a zöldségeket?

Nem szoktam meghámozni a zöldségeket. Valamelyik nap rám szóltak, hogy miért nem hámozom meg a gombát Azért nem, – mondtam - mert annak ott a helye. Külföldön a gomba árusító helyeken lehet vásárolni olyan pici kefét, amivel meg kell dörzsölni a gomba tetejét. A padlizsánt sem szabad meghámozni, mert a héja alatt vannak a fontos vitaminok, ásványanyagok. Ugyanez a helyzet az almával is.

Vannak olyan zöldségek, melyek különleges előkészítést igényelnek?

Én az egyszerűség híve vagyok. Minden zöldséget el lehet készíteni a megszokottnál egyszerűbben. Ha egy lyukacsos edényben gőzöljük őket, öt percre készre párolódnak, vagy akár alufóliába göngyölve, parázson is el lehet készteni egy-egy zöld finomságot. Nem kell ezt túlbonyolítani a dolgot. A zöldséges ételek pici furfanggal, kis fűszerrel könnyen elkészíthetőek.

Milyen főételhez illik különösen a zöldségköret?

Bármi mellé fel lehet őket szolgálni. Nagyon hamar rá lehet szoknia zöldségekre: Ha jól készítjük el őket, akkor benne marad az ízük. Így megtaláljuk bennük az örömöt és az élményt is.

rtlklub

2007.03.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok