HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Életforma > Apák és lányaik

t: 6690

Apák és lányaik

Három- és ötéves kor között kritikus a helyzet, ugyanis ez az ödipális korszak, amikor a kisfiú az édesapával, a kislány az édesanyával azonosul. Ha ebben az időszakban a gyerek valamilyen oknál fogva kénytelen elszakadni az egyik szülőtől, akkor az később problémákat okozhat az életében.

Mi is az az apakomplexus?

Apakomplexus alatt több mindet szoktunk érteni. Az emberek eme szó hallatán általában arra gondolnak, hogy egy fiatal lány egy idősebb férfit választ, hogy pótolja az apját. Tény, hogy a probléma alapja az apahiány. A gyermekben ezáltal folyamatosan él az igény, hogy megtalálja a számára tartást és biztonságot jelentő személyt. Ez kifejeződhet abban is, hogy egy idősebb ember választ, de egy azonoskorú férfival kapcsolatban is kialakulhat. A lényeg, hogy hölgy a párja mellett nem nőnek, hanem gyereknek érzi magát.

Mikor jelent ez problémát?

Ebben a témában nehéz objektíven határt húzni. Egyesek már a nagy korkülönbség miatt is megbotránkoztak. Valójában minden probléma ott kezdődik, ha az egyik fél nem érzi jól magát a kapcsolatban. Ha a férfi úgy érzi, hogy a párja nem nő, hanem gyerek, ha a szexuális életük ellaposodik, ha csak vigasztalás marad, akkor az komoly kapcsolati zavarhoz vezethet.

Hogyan lehet ezt kezelni?

Sajnos ebben az esetben nincsenek gyors praktikák. Ezt a kifejezetten hosszú pszichoterápiával lehet kezelni. Egy korán kialakult hiányállapotot csak és kizárólag hosszú munkával lehet feldolgozni.

A fiúknál hogyan jelenik meg az apakomplexus?

Ha nem volt jelen az életükben egy olyan személy, akivel azonosulni tudnak, maguk választanak egy apafigurát. Ezzel önmagában persze semmi gond nincsen. A problémát igazából a kötődési zavarok jelentik. Ha egy fiú például egy tanárt választ példaképül, akkor fent áll a veszélye, hogy nem tud majd róla leválni, amint másik oktatási intézménybe kerül.

rtlklub

2007.03.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok